Captain Flag

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Captain Flag var en patriotisk superhjälte skapad av Joe Blair och Lin Streeter för MLJ Comics. Första framträdandet kom i Blue Ribbon Comics nr 16, hösten 1941. Liksom Captain America bekämpade han brott och främmande sabotörer i en dräkt som påminde om stjärnbaneret.

Handling

Playboyen Tom Townsend blev vittne till hur hans far mördades och undslapp med nöd och näppe själv samma öde tack vare en örn som dök in genom fönstret och flög iväg med honom till sitt rede. Tack vare fågelmat och frisk luft blev Tom i fysisk topptrim, och när örnen (som han döpt till Yank) en dag kom hem med en amerikansk flagga i näbben såg Tom detta som ett omen och sydde sig en dräkt av tyget. Med Yank som assistent började han sedan bekämpa brott som Captain Flag.

Serien

Captain Flag var med i sju nummer av Blue Ribbon Comics innan tidningen lades ner och var sedan bortglömd i några år.

1965 startade MLJ, nu under nya förlagsnamnet Archie Comics, en egen superhjälteetikett med namnet The Mighty Comics Group och gav bl.a. ut tidningen The Mighty Crusaders med manus av Jerry Siegel. I ett av numren gästspelade flera av MLJ:s gamla hjältar – Captain Flag var här med och grundade superhjältegruppen Ultra-Men, som sedan aldrig hörts av igen.