First Issue Special

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

First Issue Special var en kortlivad tidning från DC 1975–76, där en ny serie introducerades i varje nummer (i vissa fall var det gamla serier som återintroducerades), som ett sätt att pröva marknaden och bedöma om den var populär nog att få en egen serietidning.

De flesta av de nyskapade figurerna (Atlas, Green Team, Lady Cop, Dingbats, Outsiders, Codename Assassin och Starman) gav emellertid aldrig något djupare avtryck utan föll i glömska ganska snart efter det första framträdandet. Detta trots att uppburna serieskapare som Jack Kirby, Steve Ditko, Bob Kanigher, Joe Simon, Gerry Conway och Walt Simonson bidrog med nya skapelser. Det huvudsakliga undantaget var Mike Grells Warlord som strax efteråt fick en egen serietidning som överlevde i över hundra nummer och tio år.

På senare år har nostalgiska serieskapare som gillar "obskyra" hjältar återupptäckt några av First Issue-figurerna. T.ex. har Starman Mikaal Tomas dykt upp i den moderna "Starman"-serien, Green Team och Dingbats of Danger Street har gästspelat i "Stålmannen", och Lady Cop har idag en biroll i "All-New Atom".

Utgivning och huvudserier

70-talets Starman, Mikaal Tomas, av Gerry Conway och Mike Vosburg. Här en teckning av Joe Kubert från omslaget till First Issue Special nr 12. © DC Comics.
 1. "Atlas" (ny serie)
 2. "Green Team" (ny serie)
 3. "Metamorpho" (återintroducerad serie)
 4. "Lady Cop" (ny serie)
 5. "Manhunter" (Mark Shaw-versionen, ny serie)
 6. "Dingbats of Danger Street" (ny serie)
 7. "Creeper" (återintroducerad serie)
 8. "Warlord" (ny serie)
 9. "Dr. Fate" (återintroducerad serie)
 10. "Outsiders" (ursprungsversionen, ny serie)
 11. "Codename Assassin" (ny serie)
 12. "Starman" (Mikaal Tomas-versionen, ny serie)
 13. "New Gods" (återintroducerad serie)Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!