Ghostbusters

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Ej att förväxla med tv-serien och serietidningen Filmation's Ghostbusters, ett liknande koncept med samma namn.


"Ghostbusters" (på svenska "Ghostbusters – Spökligan") hette en komisk äventyrsfilm om en grupp spökjägare i New York, som kom ut 1984 och blev en stor framgångar. Filmen regisserades av Ivan Reitman och hade Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Annie Potts och Ernie Hudson i huvudrollerna. Aykroyd och Ramis skrev även manus. Uppföljaren "Ghostbusters " kom 1989. Flera tecknade serieversioner har baserats på filmen.


Serieversioner

"The Real Ghostbusters" (Marvel UK 1988–92, Now Comics 1988–93)

Se huvudartikel: The Real Ghostbusters

1986–91 producerades den animerade TV-serien "The Real Ghostbusters" av Columbia Pictures. TV-serien var löst baserad på spelfilmen, men gjordes i en mer barnvänlig och humoristisk anda och anses inte vara en del av filmernas kontinuitet. På den animerade TV-serien baserades två olika Real Ghostbusters-serietidningar, en publicerad av Marvel UK i Storbritannien (1988–92) och en av Now Comics i USA (1988–93). Now gav även ut ett flertal specialnummer på samma koncept, en adaption av filmen "Ghostbusters II" i samma stil, samt en spin-off om spöket Slimer.

Marvel UK:s tidning innehöll den amerikanska serien (inklusive Slimer-spinoffen) samt egenproducerat material.

(Ordet "Real" i titeln berodde på en upphovsrättslig tvist med Filmation, som hade en egen tv-serie med samma namn, och som även den kom som serietidning publicerad av First Comics 1987. Denna har dock ingenting att göra med "The Real Ghostbusters" eller filmen "Ghostbusters".)

88MPH Studios (2004)

Det kanadensiska förlaget 88MPH Studios fick 2003 licens av Sony att göra en ny serieversion av konceptet. 2004 kom den fyra nummer långa miniserien "Ghostbusters: Legion", en serie som är mer trogen originalfilmerna och mer realistiskt tecknad än tidigare serier. Den utspelar sig sex månader efter filmen "Ghostbusters " och handlar om hur de fyra spökjägarna återgår till sina vardagliga problem och försöker hålla firman vid liv när deras berömmelse falnat. "Ghostbusters: Legion" skrevs av Andrew Dabb med bild av Steve Kurth (tecknare) och Serge LaPointe (tusch). En uppföljare från samma förlag aviserades, men publicerades aldrig.

En retcon i den här serien placerar den ursprungliga filmens historia 2004 istället för 1984, då den släpptes.

Tokyopop (2008)

Det amerikansk-japanska mangaförlaget Tokyopop producerade 2008 en egen engelspråkig serieversion av "Ghostbusters" i japanskinspirerad stil (en s.k. pseudomanga), i samband med släppet av ett TV-spel. Denna engångspublikation fick titeln "Ghost Busted" och innehöll ett antal fristående historier av olika författare och tecknare. Samtliga historier utspelar sig i glappet mellan filmen "Ghostbusters " och TV-spelet.

IDW Publishing (2008–)

2008 började IDW Publishing att ge ut en serieversion av "Ghostbusters", liksom 88MPH-versionen mer realistiskt tecknad. Den fyra nummer långa miniserien "Ghostbusters: The Other Side" publicerades 2008–09, författad av Keith Champagne och tecknad av Tom Nguyen. 2009 kom ännu en miniserie betitlad Ghostbusters: Displaced Aggression. Man har även gett ut flera engångspublikationer, såsom den Dickens-inspirerade julspecialaren "Ghostbusters: Past, Present, and Future" (2009), "Con-Volution" (2010), "Tainted Love" (2010) och "What in Samhain Just Happened?!" av Peter David och Dan Schoening (2010).

Svensk utgivning

Atlantic gav ut serietidningen The Real Ghostbusters 1988–90. Samma tidning fanns även i norsk och dansk version, men den svenska utgåvan gavs ut längst.

Det finns två utgåvor numrerade nr 1/1990 med helt olika innehåll. Den ena versionen saknar text på en sida och såldes aldrig i butik. Den skickades ändå till prenumeranter för att de inte skulle behöva vänta så länge på nästa nummer. Detta förklarades i ett brev som medföljde prenumerantutskicket. Det efterföljande numret fick således också numreringen 1/1990 eftersom inget nummer med denna numrering hade nått butikerna tidigare.

  • 1988: Nr 1–5 (nr 1 finns i en variant med texten "Present")
  • 1989: Nr 1–12 (nr 5 finns i en variant med texten "Present")
  • 1990: Nr 1–8 (nr 1 finns i två helt olika versioner)