Seriewikin

Från Seriewikin
Version från den 6 januari 2007 kl. 14.52 av 194.71.123.2 (diskussion) (citatflytt)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Seriefrämjandets logotype

Seriewikin, som du just nu befinner dig i, är ett interaktivt nätbaserat uppslagsverk (d.v.s. en wiki) om tecknade serier och allt relaterat. Den tillhandahålls av Seriefrämjandet, men är öppen för allmänheten, både när det gäller att nyttja information och arbeta med artiklarna.


"Det som kommer att göra Seriefrämjandets wiki unik är just det som gör vår förening unik, det vill säga att allt och alla är välkomna"

Fredrik Strömberg, Seriefrämjandets ordförande.

Pratbubblekrok.gif


Historik

Seriewikin tillkom sommaren 2005 på initiativ av Mikke Schirén, förlagschef för Komika Förlag och även ansvarig för uppfräschningen av Seriefrämjandets webbplats. Under uppbyggnadsfasen skrevs en stomme på nära 3500 uppslagsord av Mikke Schirén, Ola Hellsten, David Haglund, Göran Semb och Andreas Eriksson. Lagom till Bokmässan i Göteborg 2005 öppnades portarna och Seriewikin blev tillgänglig för allmänheten.

Omfattning

Seriewikin har inga gränser så länge innehållet är serierelaterat. Idag innehåller den cirka 10000 uppslagsord som spänner från det smala och obskyra till det verkligt breda och kommersiella. Var annars hittar man info om nigerianska serietidningar, andorranska serieskapare, leksaker som blivit serier eller förteckningar över fantasy- och science fiction-serier? På sikt ska posterna i Seriewikin också länkas till Seriefrämjandets recensioner (ur tidningarna Thud och Bild & Bubbla) från de senaste 35 åren.

Vad är en wiki?

Termen wiki används för att beteckna ett uppslagsverk på Internet som är gratis att använda och öppet för vem som helst att redigera.

Seriewikin är ett fristående wikiprojekt och inte del av den stora wikin kallad Wikipedia.

Att arbeta i Seriewikin

Din hjälp behövs och du är hjärtligt välkommen att delta i att skapa Sveriges största uppslagsverk om serier. Gå gärna in på kollektivportalen och läs igenom det grundläggande innan du sätter igång. Vill du veta mer om det praktiska arbetet, ta en titt på skrivreglerna – där står i stort sett allt du behöver veta.

Länkar