Advanced Dungeons & Dragons

Från Seriewikin
(Omdirigerad från AD&D)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till Advanced Dungeons & Dragons nr 1 (1988). Bild: Jan Duursema. © TSR/DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Under 1980- och 90-talen publicerades flera serier baserade på D&D-världen, inklusive Advanced Dungeons & Dragons, Forgotten Realms och Spelljammer av DC Comics. Under 80-talet var det också vanligt med enkelsidiga reklamserier som avslutades med en cliffhanger och texten "To Be Continued..." (förekom i serietidningar från både DC och Marvel).

I samband med att den tredje versionen av spelet släpptes 2003 tillskansade sig Kenzer & Company (känt för spelserien "Knights of the dinner table") licensrättigheterna till att producera en rad miniserier som utspelar sig i någon av Dungeons & Dragons-världarna.

2002 publicerade Iron Hammer Graphics engångspublikationen Vecna: Hand of the Revenent. 2005 togs licensen över av Devil's Due, som i juni samma år började publicera adaptioner av romaner och noveller med handlingen i spelvärlden, bland dessa R. A. Salvatores "Dark Elf Trilogy".

I takt med att allt fler insåg att webben var ett lätt och billigt sätt att få ut sina serier till en stor publik, kom det fantasyserier som mer eller mindre öppet inspirerats av D&D. Bland de mer populära återfinns Rich Burlews "The Order of the Stick" och Tarol Hunts' "Goblins".

Kuriosa

Det finns gott om referenser till själva rollspelet i dagspresserien "FoxTrot", där Jason och hans bästis Marcus spelar.

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!