Sad Sack

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Egon)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Egon" alias "Sad Sack" av George Baker. Ur Höken nr 20/1957. © Sad Sack, Inc.

"Sad Sack" (även känd som "Egon", "Basse" eller "Vilsne Viktor" på svenska), amerikansk humorserie om en misslyckad militär, skapad av George Baker 1941.

Ursprungligen publicerades serien i veckomagasin som Life och i militärtidningar, vilket innebar att serien inte behövde vara så barnvänlig som de amerikanska serier som publicerades i dagspress och serietidningar under den här tiden. I "Sad Sack" fanns antydan till sexualitet och andra för amerikanska seriefigurer ovanliga aktiviteter.

Efter andra världskrigets slut gavs "Sad Sack" ut i serietidningsversion av Harvey Comics och i dagsstrippversion av Bell Syndicate. Här blev figuren inte lika populär som under kriget, dels beroende på mer barnvänliga historier, dels beroende på att Sack för en tid lämnade sin ursprungliga miljö, militärlivet.

1964–67 publicerade Harvey Comics även en avläggare kallad Little Sad Sack i nitton nummer, med historier om Sad Sack och hans vänner som barn.

Mini sverige.gif Svensk publicering

I Sverige har serien bland annat publicerats i tidningarna Höken och Hoppy (under namnet "Egon"), Seriemagasinet (som "Vilsne Viktor") samt i 47:an Löken (kallad "Basse").

I andra medier

En filmversion av serien kom 1957 och hade Jerry Lewis i titelrollen.

Externa länkar