M

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
M kan även avse seriefiguren Monet Yvette Clarisse Maria Therese St. Croix, se M (Marvel)

Ur "M" av Mads Eriksen. © Mads Eriksen

"M", norsk humorserie skapad av Mads Eriksen. Publiceras i serietidningen Pondus svenska utgåva och tidigare även i den norska utgåvan. Sedan 2007 ges den ut som egen serietidning i Norge. Den går också i dagstidningarna Dagbladet och Adresseavisen och har även kommit ut i ett flertal julalbum.

Serien är delvis självbiografisk och titeln "M" syftar på serieskaparens förnamnsinitial. Mads Eriksen och hans sambo är således själva seriens huvudfigurer. Sambon har asterisker som ögon, vilket enligt Eriksen skall symbolisera att det aldrig går att förstå hur hon tänker. Huvudfigurerna är alltid klädda i unika t-shirts i varje stripp, t-shirts som ofta bär popkulturella referenser.

Kontroverser

Serien har blivit anklagad för blasfemi med anledning av att Jesus uppträdde i serien och marknadsförde olika fiktiva produkter. Kvinnan som framförde anklagelsen till tidningen Adresseavisen (där serien publiceras) hävdade att detta inte hade något med yttrandefrihet att göra och att stripparna var värre än de danska Muhammedteckningarna. Eriksen svarade att serien skämtar med alla typer av myter, gamla som nya. Några dagar senare publicerade Dagbladet en stripp där Eriksen vinner en boxningsmatch mot Gud på walkover. Anklagelsen ledde inte till några rättsliga följder, trots att Norge formellt har lagar om blasfemi som stripparna hade kunnat prövas mot.<ref>Dagbladet 2006-11-24: Jesus-reklame for krem og verktøy</ref><ref>M—"Mads vs. Gud"</ref>

Källor

<references/>

Mer om M

Recensioner

Externa länkar

  • M - Officiell webbplats (norska)


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!