Oskar Andersson

Från Seriewikin
(Omdirigerad från OA)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Oskar Andersson
Oskar Andersson
Född:∗ 1877-01-11
Födelseplats:Stockholm
Död:† 1906-11-28 (29 år)
Död, ort:Ekerö
Pseudonym(er):O.A.

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Serier i urval
"Mannen som gör vad som faller honom in"
"Urhunden"
"Bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköpings resa Jorden runt"
OA omdirigeras hit. För den fiktiva planeten i serier från DC Comics, se Oa.

Oskar Andersson (1877–1906), känd under signaturen O.A.. Född 11 januari 1877 på Kungsholmen i Stockholm, död 28 november 1906 på Ekerö, Stockholms län (självmord), en av de svenska seriepionjärerna. Skapade bland annat "Mannen som gör vad som faller honom in", "Urhunden", samt "Bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköpings resa Jorden runt".


Biografi

OA började tidigt att arbeta på Kungliga myntverket, där även fadern arbetade som gjutare. Han trivdes inte och började som femtonåring på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack). Tre år senare började han på Högre Konstindustriella skolan (där han studerade tillsammans med bland andra Carl Milles) och lärde sig att rita möbler. Trots att han fick goda betyg lockades han inte av formgivning, utan han tog en kvällskurs i teckning för att vidareutveckla sin färdigheter i karikatyrer.

När OA sökte upp tidningen Söndags-Nisse 1897, vid 20 års ålder, hade Albert Engström precis slutat för att starta Strix. Redaktören Hasse Z gillade OAs skämtteckningar och lät honom ersätta Engström. OA skulle senare även komma att medverka i Strix. Hans absurda humor har gjort honom till en av de mest kända tecknarna från de svenska skämttidningarnas storhetstid.

Inspirerad av de tidiga amerikanska dagspresserierna började OA experimentera med att arbeta sekventiellt med flera bilder i följd. 1899 skapade han "Bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköpings resa Jorden runt", en svit skämtteckningar och korta serier, som publicerades som följetong i fjorton nummer av Söndags-Nisse 1899. [1]

Hasse Z blev både en mentor och god vän till OA – de sågs ofta ute i krogvimlet tillsammans. Dock var OA ingen mästare på det sociala livet, hur han än gjorde eller betedde sig blev det fel, och han blev något av driftkucku. Hans ritande blev hans revansch där han kunde driva med alla. Ett tydligt exempel på det var "Mannen som gör vad som faller honom in", troligen Sveriges första återkommande serie, publicerad 1902–06.

OA fick emellertid inte utlopp för allt genom sina skämtteckningar och serier. Han blev med åren allt mer deprimerad.

Det var inte bara i skämtpressen som OA publicerades, även i Dagens Nyheter förekom han, särskilt flitigt under 1906. Bland annat gjorde han under sommaren artikelserien "Stockholmsfigurer" tillsammans med Beyron Carlsson (under signaturen Celestin). I september åkte han till Linköping tillsammans med Erik Nyblom (signaturen Mac) för att där skriva om en stor militär manöver. Under den vecka som de befann sig där lyckades OA bara göra två teckningar som publicerades, då han tog mycket illa vid sig av militärernas brutala beteende och hur illa de behandlade sina hästar. OA var en stor djurvän.

Det var tal om att han skulle sättas på hospital då han kom tillbaka till Stockholm, eftersom hans depression blivit mycket värre. Istället åkte han hem till sina föräldrar på Ekerö och till deras hus Bergshyddan, som OA låtit bygga åt dem. Strax nedanför huset hade han en egen ritarstuga med utsikt mot Mälaren.

OA:s "En resa jorden runt" återutgiven av Tago 1989. © Tago förlag
"Urhunden" av OA.

Det har berättats att han den 28 november hamnade i bråk med ett par grannar på Ekerö. Efter det begav han sig till ångbåtsbryggan och förolämpade där en kvinna som höll på att tvätta kläder. Strax därefter hördes en smäll från skogsdungen intill. Det var OA som sköt sig själv. Innan han sköt sig hade han skurit av sig pulsådern i handlederna. Han avled omgående. Det sägs att OA samma morgon försökt ringa Hasse Z, men inte kommit fram.

OA:s serier

OA:s första serie var "Bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköpings resa Jorden runt" som handlade om två bortkomna bröder på en absurd resa till jordens alla hörn. Avsnitten bestod ömsom av skämtteckningar, ömsom av serier. "Jorden runt" publicerades som följetong i ett dussintal avsnitt i Söndags-Nisse 1899.

"Urhunden" från 1900-talets början handlar om ett glupskt djur som ser ut som en blandning av en hund och en dinosaurie, och har en grottmansliknande husse. Denna serie blev det enbart ett fåtal avsnitt av.

Mest känd av OA:s serier är tvivelsutan "Mannen som gör vad som faller honom in", små korta berättelser om en figur (eller möjligen flera figurer) som alltid ger efter för sina infall och inte är begränsad ens av naturlagarna. Mannen som gör vad som faller honom in slängde bort sitt paraply när det slutat regna, plockade behändigt fram en bil ur rockfickan, och klippte av sig sina fingrar då han hälsat på en man han inte tyckte om. (Den sistnämnda serien har i efterhand kritiserats hårt då personen som Mannen inte vill hälsa på påstås likna en judekarikatyr. Se bild överst t.h.)

Något enstaka avsnitt gjordes även med "Kvinnan som gör vad som faller henne in".

OA gjorde också ett flertal fristående seriesidor som inte var del av en större svit eller följetong. "Att hålla skåltal är lättare sagt än gjort" och "Säger du snöripa så slår ja ihjäl dig" är två av dem som idag räknas som klassiker.

Postumt

Det har hållits flera minnesutställningar med OA, och till 100-årsminnet av hans födelse gav Postverket ut en frimärksserie. Hans teckningar blir utgivna i bokform fortfarande, den senaste samlingen gavs 2005 ut på Bakhåll.

Seriealbum/samlingsvolymer innehållande serier

 • OA: "En resa jorden runt och andra teckningar", Natur och kultur 1955.
 • OA: "Mannen som gör vad som faller honom in och andra historier", Bonniers 1956.
 • OA: "Mannen som gör vad som faller honom in: urval", Aldus/Bonnier 1970.
 • OA: "Mannen som gör vad som faller honom in och andra teckningar", Niloe 1981. ISBN 91-7102-118-3 (inb.).
 • OA: "Oskars absurditeter", Corona 1985. ISBN 91-564-0976-1.
 • OA: "En resa jorden runt", Tago 1989. ISBN 91-86540-21-1.
 • OA: "Mannen som gör vad som faller honom in", Bouquiniste 1995. ISBN 91-972632-0-6.
 • OA: "Mannen som gör vad som faller honom in: skämtteckningar och serier i urval", Bakhåll 2005. ISBN 91-7742-230-9 (inb.).
 • OA: "Mannen som gör vad som faller honom in", faksimil av den ursprungliga samlingen, utgiven på CD-rom. Seriefrämjandet 2007. ISBN 978-91-85161-36-2 (CD).

Kuriosa

 • OA påstås ha myntat det bevingade uttrycket "Ett gott skratt förlänger käften!"
 • OA ville att det på hans gravsten skulle stå "Här vilar sig O.A.". Det godkändes dock inte av kyrkogårdsnämnden.

Hyllningar och parodier

Mer om Oskar Andersson

 • Axel L. Romdahl: "Oskar E Andersson" ("Svenskt Biografiskt Lexikon", band 1, 1918) Läs artikeln här.

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

 1. Oskar Andersson på RogersMagasin.com URL läst 2022-01-13 (arkiverad länk)
 2. Oskar Hjelmgrens sida på Serieskolan i Malmö URL läst 2008-11-20 (arkiverad länk)