W.I.T.C.H.

Från Seriewikin
(Omdirigerad från W.i.t.c.h)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Svenska W.I.T.C.H. nr 7/2002. © Disney/Egmont

"W.I.T.C.H.", italiensk Disneyserie, tydligt influerad av japansk mahō shōjo-manga. Den är ursprungligen skapad av Elisabetta Gnone men hon har aldrig varit inblandad i dess produktion.

"W.I.T.C.H." är en akronym för namnen på seriens huvudfigurer: Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin.

Handling

Huvudpersonerna är fem högstadieflickor i den amerikanska staden Heatherfield. De har begåvats med mystiska krafter och är i hemlighet väktare (eller "vakterskor" som de kallas i serien) för det magiska riket Kandrakar, beläget i multiversums absoluta mittpunkt. Delar av handlingen cirklar kring de problem som de måste lösa i olika världar när Kandrakars orakel kallar på dem. I enlighet med sina japanska förlagor rör sig dock minst lika mycket av serien kring inbördes konflikter och intriger i flickornas vardag, med föräldrar, lärare, klasskompisar och potentiella pojkvänner.

Serien är tidvis en renodlad fantasyserie. Flickorna kan även betraktas som en sorts superhjältar, men de har inga alternativa identiteter som vakterskor utan går under sina vanliga namn.

Produktion

Utöver originalserien, producerad inom ramen för den italienska Disneyproduktionen, påbörjades även en alternativ version, med i stort sett samma handling, i Japan. Den japanska produktionen avbröts i förtid, men enstaka avsnitt av den japanska W.I.T.C.H-mangan har publicerats i Sverige.

"W.I.T.C.H." i andra medier

Det har kommit ut minst åtta pocketromaner om de fem vakterskorna, skrivna av danskan Lene Kaaberbøl.

W.I.T.C.H. finns även som animerad TV-serie; i Sverige har den gått på TV4.

Publicering

Artiklar i Bild & Bubbla

  • Jimmy Wallin: W.I.T.C.H. – Italiensk Disneymanga med rejäl girlpower (B&B 2/2004)

Externa länkar