Skillnad mellan versioner av "Romantik- och kärleksserier"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
(→‎Europa: +Storbritannien)
 
(32 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Seriegenrer]]
[[Kategori:Seriegenrer]]
[[Bild:Juliet_Jones.png|frame|"[[Eva och jag]]" ("'''Juliet Jones'''") av [[Stan Drake]]. © [[KFS]].]]
[[Bild:Juliet_Jones.png|frame|"[[Eva och jag]]" ("'''Juliet Jones'''") av [[Stan Drake]]. © [[KFS]].]]
Romantik är ett ämne som behandlas mer eller mindre framskjutet i seriemediet, det kan blandas t.ex. med [[fantasy]] som i ''[[Fushigi Yuugi]]'', eller med [[humorserier|humor]] som i ''[[Emma och Sara]]''.


==Historia==
Kärleksrelationer har liksom i all litteratur alltid förekommit som en ingrediens i seriemediet. Det kan handla om äktenskapliga relationer i [[humorserier]] som "[[Gyllenbom]]" och "[[Blondie]]", rivalitet om en partner i humorserier som "[[91:an]]" och "[[Acke]]", en besvärande omständighet i klassiska [[äventyrsserier|äventyrs-]] och [[superhjälte]]serier som "[[Karl-Alfred]]" och "[[Stålmannen]]", eller enbart som grafiska skildringar av den lustbetonade relationen i [[erotiska serier]]. Gemensamt för dessa serier är att kärleken och romantiken inte står i centrum utan bara ingår som en ingrediens, om än en viktig sådan. Men självklart finns det också en egen genre för rena romantik- och kärleksserier.
Romantik- och kärleksserier har haft en ganska lång historia inom seriemediet, även om de riktiga succéerna i västvärlden varit fåtaliga. Genren har traditionellt starkt riktat sig till kvinnliga läsare även om den åtminstone inledningsvis huvudsakligen skrevs och tecknades av män.
{{StubAvsnitt}}
==[[Bild:Mini_usa.gif]] USA==
Inom [[serietidning]]sbranschen skapades kärleksserievågen under sena 40-talet, då serieskaparna [[Joe Simon]] och [[Jack Kirby]] skapade tidningen ''[[Young Romance]]'', vilket snabbt blev en jättesuccé bland den kvinnliga publiken och inom kort fick systertiteln ''[[Young Love]]''. Simon och Kirby hade skapat en ny genre<ref>Clark, Alan & Laurel Clark: "Comics: An Illustrated History", The Green Wood Publishing Company Ltd, Storbritannien 1991. Se s. 71.</ref> och deras tidningar fick en rad efterföljare från andra förlag. Kärleksserierna boomade under 50- och 60-talet. Bland annat kärleksserierna gynnades av [[1950-talets moralpanik]], då föräldrar och förlag försökte hitta "sundare" alternativ till serier med våldsinslag och tveksam moral.
Den i särklass mest populära och långlivade serien i genren är "[[Acke]]" ("Archie" i original), skapad 1941 av [[Bob Montana]] och [[Vic Bloom]] (efter en idé av [[John L. Goldwater]]). Serien utspelas i highschool-miljö, har massor med humoristiska inslag och handlar i huvudsak om de romantiska förvecklingar som uppstår kring Acke och de tjejer han är intresserad av: Betty och Veronica. Det hela är mycket oskyldigt utan erotiska undertoner. "Acke" gav upphov till en hel del kopior, som bland annat "[[Binky]]", "[[Swing with Scooter]]" och "[[Debbi]]" från [[DC Comics]].
{{StubAvsnitt}}
==Europa==
I Storbritannien publicerades romantikserier i tidningar som ''[[Mirabelle]]'', ''[[Valentine (brittisk tidning)|Valentine]]'', ''[[Marilyn]]'' och ''[[Serenade]]'' och hade i likhet med ''[[Starlet]]'' en lokal produktion där inhemska manusförfattare skrev manus till oftast spanska studiotecknare.
{{StubAvsnitt}}
==[[Bild:Mini_sverige.gif]] Sverige==
I Sverige har romantikserier publicerats i egna tidningar som ''[[Min Melodis Hjärtebibliotek]]'', ''[[Starlet]]'' och ''[[Ung och kär]]'', där framför allt ''Starlet'' utmärkte sig genom den svenskstyrda serieproduktionen och sin långa levnad. Albumet "[[Nina: en serie om kärlek]]" av [[Magnus Knutsson]] och [[Carina Hellström]] var ett försök att göra en seriösare, mogen kärleksserie på den svenska marknaden. Ungdomsserien "[[Eva & Adam]]" av [[Måns Gahrton]] och [[Johan Unenge]] i ''[[Kamratposten]]'' var ett senare framgångsrikt exempel för de yngre läsarna. Den första stora framgången för genren bland webbserierna var [[Rene Engström]]s "[[Anders ♥ Maria]]" (utläses "Anders loves Maria"), som publicerades 2006–2010.
{{StubAvsnitt}}
=={{bildram|[[Bild:Mini_japan.gif]]}} Asien==
I den sydostasiatiska traditionen har romantikserier länge haft en stor roll, och inom japansk [[manga]] och sydkoreansk [[manhwa]] finns det flera framgångsrika exempel, som i huvudsak riktar sig till målgruppen flickor i puberteten. I Japan finns det även speciella undergenrer om homosexuell kärlek som ofta har unga kvinnor som målgrupp: [[shonen ai]] (serier om manlig homosexuell kärlek) och [[shoujo ai]] (serier om kvinnlig homosexuell kärlek) samt deras sexuellt explicita underkategorier [[yaoi]] (sexserier med homosexuella män) respektive [[yuri]] (sexserier med homosexuella kvinnor). Rena sexserier kallas annars [[hentai]].
Den japanska tecknaren [[Yoshiko Nishitani]] var väldigt inflytelserik då hon i sin serie "[[Mary Lou]]" (1965) lät teckna romantiska historier med huvudpersoner i läsarnas egen ålder. Det togs snabbt upp av övriga tecknare i den såkallade [[24-gruppen]].
{{StubAvsnitt}}
==Fotnoter==
<references/>
==Se även==
* [[:Kategori:Romantik- och kärleksserier]]
{{stub}}
{{stub}}

Nuvarande version från 6 augusti 2022 kl. 15.00

"Eva och jag" ("Juliet Jones") av Stan Drake. © KFS.

Romantik är ett ämne som behandlas mer eller mindre framskjutet i seriemediet, det kan blandas t.ex. med fantasy som i Fushigi Yuugi, eller med humor som i Emma och Sara.

Historia

Kärleksrelationer har liksom i all litteratur alltid förekommit som en ingrediens i seriemediet. Det kan handla om äktenskapliga relationer i humorserier som "Gyllenbom" och "Blondie", rivalitet om en partner i humorserier som "91:an" och "Acke", en besvärande omständighet i klassiska äventyrs- och superhjälteserier som "Karl-Alfred" och "Stålmannen", eller enbart som grafiska skildringar av den lustbetonade relationen i erotiska serier. Gemensamt för dessa serier är att kärleken och romantiken inte står i centrum utan bara ingår som en ingrediens, om än en viktig sådan. Men självklart finns det också en egen genre för rena romantik- och kärleksserier.

Romantik- och kärleksserier har haft en ganska lång historia inom seriemediet, även om de riktiga succéerna i västvärlden varit fåtaliga. Genren har traditionellt starkt riktat sig till kvinnliga läsare även om den åtminstone inledningsvis huvudsakligen skrevs och tecknades av män.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Mini usa.gif USA

Inom serietidningsbranschen skapades kärleksserievågen under sena 40-talet, då serieskaparna Joe Simon och Jack Kirby skapade tidningen Young Romance, vilket snabbt blev en jättesuccé bland den kvinnliga publiken och inom kort fick systertiteln Young Love. Simon och Kirby hade skapat en ny genre[1] och deras tidningar fick en rad efterföljare från andra förlag. Kärleksserierna boomade under 50- och 60-talet. Bland annat kärleksserierna gynnades av 1950-talets moralpanik, då föräldrar och förlag försökte hitta "sundare" alternativ till serier med våldsinslag och tveksam moral.

Den i särklass mest populära och långlivade serien i genren är "Acke" ("Archie" i original), skapad 1941 av Bob Montana och Vic Bloom (efter en idé av John L. Goldwater). Serien utspelas i highschool-miljö, har massor med humoristiska inslag och handlar i huvudsak om de romantiska förvecklingar som uppstår kring Acke och de tjejer han är intresserad av: Betty och Veronica. Det hela är mycket oskyldigt utan erotiska undertoner. "Acke" gav upphov till en hel del kopior, som bland annat "Binky", "Swing with Scooter" och "Debbi" från DC Comics.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Europa

I Storbritannien publicerades romantikserier i tidningar som Mirabelle, Valentine, Marilyn och Serenade och hade i likhet med Starlet en lokal produktion där inhemska manusförfattare skrev manus till oftast spanska studiotecknare.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Mini sverige.gif Sverige

I Sverige har romantikserier publicerats i egna tidningar som Min Melodis Hjärtebibliotek, Starlet och Ung och kär, där framför allt Starlet utmärkte sig genom den svenskstyrda serieproduktionen och sin långa levnad. Albumet "Nina: en serie om kärlek" av Magnus Knutsson och Carina Hellström var ett försök att göra en seriösare, mogen kärleksserie på den svenska marknaden. Ungdomsserien "Eva & Adam" av Måns Gahrton och Johan Unenge i Kamratposten var ett senare framgångsrikt exempel för de yngre läsarna. Den första stora framgången för genren bland webbserierna var Rene Engströms "Anders ♥ Maria" (utläses "Anders loves Maria"), som publicerades 2006–2010.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Mini japan.gif Asien

I den sydostasiatiska traditionen har romantikserier länge haft en stor roll, och inom japansk manga och sydkoreansk manhwa finns det flera framgångsrika exempel, som i huvudsak riktar sig till målgruppen flickor i puberteten. I Japan finns det även speciella undergenrer om homosexuell kärlek som ofta har unga kvinnor som målgrupp: shonen ai (serier om manlig homosexuell kärlek) och shoujo ai (serier om kvinnlig homosexuell kärlek) samt deras sexuellt explicita underkategorier yaoi (sexserier med homosexuella män) respektive yuri (sexserier med homosexuella kvinnor). Rena sexserier kallas annars hentai.

Den japanska tecknaren Yoshiko Nishitani var väldigt inflytelserik då hon i sin serie "Mary Lou" (1965) lät teckna romantiska historier med huvudpersoner i läsarnas egen ålder. Det togs snabbt upp av övriga tecknare i den såkallade 24-gruppen.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Fotnoter

  1. Clark, Alan & Laurel Clark: "Comics: An Illustrated History", The Green Wood Publishing Company Ltd, Storbritannien 1991. Se s. 71.

Se även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!