Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Seriefigurer på frimärken"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
Rad 4: Rad 4:
<BR>Slutligen, så borde jag ha en gammal frimärkssamling någonstans med Disney-frimärken från typ tredje världen, jag kan försöka leta upp den, och se vilka länder det handlar om. Annars börjar sidan se hyfsad ut, med tanke på omfånget det handlar om. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん ]] 6 augusti 2006 kl.11.06 (CEST)
<BR>Slutligen, så borde jag ha en gammal frimärkssamling någonstans med Disney-frimärken från typ tredje världen, jag kan försöka leta upp den, och se vilka länder det handlar om. Annars börjar sidan se hyfsad ut, med tanke på omfånget det handlar om. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん ]] 6 augusti 2006 kl.11.06 (CEST)
:Där det är möjligt borde man speca information med årtal och andra fakta, men det får väl byggas ut längre fram. [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 6 augusti 2006 kl.11.16 (CEST)
:Där det är möjligt borde man speca information med årtal och andra fakta, men det får väl byggas ut längre fram. [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 6 augusti 2006 kl.11.16 (CEST)
:: Vad gäller Disneyfrimärken så har jag div. handböcker om just dessa, dvs. en god koll på dem. Det finns c:a 30 "länder" med mer än 50 olika Disneyfigurer på frimärken och ungefär 3000 olika utgåvor. Ett hästjobb, mao. Det finns en hel del bluff och bågmärken. (T.ex. från små schejkdömen som SHarjah, etc. Borde inte räknas som frimärken utan som brevmärken i bästa fall). Jag har en lista på alla länder som givit ut Disneyfrimärken överhubudtaget, vilket slutar på 64 stycken. <br><br>Vad gäller frimärken från andra länder så blir det knöligare, för känner man inte igen figurerna så är det inte lätt att veta om de är "seriefigurer" egentligen. Inte ens om man känner igen en eller två figurer som seriefigurer så är det lätt då man i de flesta andra länder inte skiljer på seriefigurer och t.ex. politiska skämtteckningar. Ett ecempel är ju Mafaldafrimärket. Resten av friomärkena i samma serie är antagligen serier, men det kan man inte veta. Finland gav ut en Kalle Anka-serie, men ett frimärke visar Väinemöinen - visserligen av [[Don Rosa]] ur en serie, men om motivet INTE kom från en av hans serier, vore det en seriefigur då? Många frimärken har tecknade maskotar och andra skumma "serieliknande" saker som vi inte känner igen.  <br><br>Vad räknas som frimärke? <br><br>1) Brev med färditryckta frankotecken, vanligt framförallt i Ryssland. Skall vi räkna dem?  <br>2) Frimärksblock är vanligt. Tintin på själva frimärket, men Milou finns med precis bredvi. Är det då en utgåva med Tintin och Milou, eller bara Milou? <br>3) Lokalfrimärken, dvs. inte ett lands "officiella" frimärken, som t.ex. Ön Lundy utanför England som haft egna frimärken för lokalposten i sextio år, skall sådana räknas? Finns inte med i katalogerna, och vissa utgivare är inte seriösa även om många är det!<br>4) [[Floyd Gottfredson]] och [[Edgar P. Jacobs]] finns avbildade på frimärken. Dessa borde väl nämnas i denna artikel? Eller skall vi byta namn på den till "Seriereferenser på frimärken?" .. eller "Seriereferenser inom filatelismen"?<br>5) Det finns frimärken med motiv från filmer, t.ex. Snövit. Är detta en seriefigur? Ja! Skall frimärket med? Hmm?  Walt Disney på frimärke, platsar han? Han har ju skrivit serier?  Yves-Sain Laurent?  Det finns tusentals Sherlock Holmes-frimärken... etc. <br><br>Det finns lite fallgropar, gränsdragningsproblem och andra saker att fundera på. Säkert är att detta lär bli den mest omfattande artikeln av alla på seriewikin. --[[Användare:Steamboat Willie|Steamboat Willie]] 6 augusti 2006 kl.15.33 (CEST)<br><small>''För övrigt anser jag att kategorin [[:Kategori:Erotiska serier|Erotiska serier]] skall raderas''</small>

Versionen från 6 augusti 2006 kl. 14.33

Jag spanade in http://www.ubcfumetti.com/international/franc_no.htm Är det någon som har koll på de mer "oklassiska" seriekulturerna, typ Afrika, Sydamerika, Östeuropa och Sydkorea och kan känna igen serierna där. Jag har hyfsad koll på Västeuropa, USA och Japan, men märkte att det var många av de andra exemplen jag inte lände igen.
Sedan så är det flera exempel där det är kända serietecknare som har designat frimärkena, men de har inte använt några av sina kända figurer. Det borde markeras.
Slutligen, så borde jag ha en gammal frimärkssamling någonstans med Disney-frimärken från typ tredje världen, jag kan försöka leta upp den, och se vilka länder det handlar om. Annars börjar sidan se hyfsad ut, med tanke på omfånget det handlar om. 惑乱 分からん 6 augusti 2006 kl.11.06 (CEST)

Där det är möjligt borde man speca information med årtal och andra fakta, men det får väl byggas ut längre fram. OlaHe 6 augusti 2006 kl.11.16 (CEST)
Vad gäller Disneyfrimärken så har jag div. handböcker om just dessa, dvs. en god koll på dem. Det finns c:a 30 "länder" med mer än 50 olika Disneyfigurer på frimärken och ungefär 3000 olika utgåvor. Ett hästjobb, mao. Det finns en hel del bluff och bågmärken. (T.ex. från små schejkdömen som SHarjah, etc. Borde inte räknas som frimärken utan som brevmärken i bästa fall). Jag har en lista på alla länder som givit ut Disneyfrimärken överhubudtaget, vilket slutar på 64 stycken.

Vad gäller frimärken från andra länder så blir det knöligare, för känner man inte igen figurerna så är det inte lätt att veta om de är "seriefigurer" egentligen. Inte ens om man känner igen en eller två figurer som seriefigurer så är det lätt då man i de flesta andra länder inte skiljer på seriefigurer och t.ex. politiska skämtteckningar. Ett ecempel är ju Mafaldafrimärket. Resten av friomärkena i samma serie är antagligen serier, men det kan man inte veta. Finland gav ut en Kalle Anka-serie, men ett frimärke visar Väinemöinen - visserligen av Don Rosa ur en serie, men om motivet INTE kom från en av hans serier, vore det en seriefigur då? Många frimärken har tecknade maskotar och andra skumma "serieliknande" saker som vi inte känner igen.

Vad räknas som frimärke?

1) Brev med färditryckta frankotecken, vanligt framförallt i Ryssland. Skall vi räkna dem?
2) Frimärksblock är vanligt. Tintin på själva frimärket, men Milou finns med precis bredvi. Är det då en utgåva med Tintin och Milou, eller bara Milou?
3) Lokalfrimärken, dvs. inte ett lands "officiella" frimärken, som t.ex. Ön Lundy utanför England som haft egna frimärken för lokalposten i sextio år, skall sådana räknas? Finns inte med i katalogerna, och vissa utgivare är inte seriösa även om många är det!
4) Floyd Gottfredson och Edgar P. Jacobs finns avbildade på frimärken. Dessa borde väl nämnas i denna artikel? Eller skall vi byta namn på den till "Seriereferenser på frimärken?" .. eller "Seriereferenser inom filatelismen"?
5) Det finns frimärken med motiv från filmer, t.ex. Snövit. Är detta en seriefigur? Ja! Skall frimärket med? Hmm? Walt Disney på frimärke, platsar han? Han har ju skrivit serier? Yves-Sain Laurent? Det finns tusentals Sherlock Holmes-frimärken... etc.

Det finns lite fallgropar, gränsdragningsproblem och andra saker att fundera på. Säkert är att detta lär bli den mest omfattande artikeln av alla på seriewikin. --Steamboat Willie 6 augusti 2006 kl.15.33 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas