Abrafaxe

Från Seriewikin
Version från den 27 december 2020 kl. 20.53 av E.G. (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Abrafaxe" är en tysk serie som handlar om figurerna Abrax, Brabax och Califax, kollektivt benämnda Abrafaxe. Serien skapades av Lothar Dräger och Lona Rietschel och har publicerats i serietidningen Mosaik sedan 1975, av flera olika författare och tecknare genom åren.

Abrax, Brabax och Califax är figurer som liknar kobolder. En kobold är ett naturväsen i tysk folktro, lite likt vättar eller tomtar i svensk folktro. Abrax är blond och är den djärve i gänget. Brabax har rött hår och är intelligentast. Califax är svarthårig och humoristisk.

Abrax, Brabax och Califax upplever i serien allehanda äventyr i olika historiska miljöer. Serien innehåller ofta panoramabilder över marknadsplatser eller liknade scenerier som spelar roll i handlingen, och i dessa bilder finns ofta så kallade påskägg och visuella skämt inlagda för den som tittar ordentligt.

De kvinnliga figurerna Anna, Bella och Caramella i Mosaiks avläggare Mosaik. Die unglaublichen Abenteuer von Anna, Bella & Caramella är direkta motsvarigheter till Abrax, Brabax respektive Califax.

I andra media

"Abrafaxe" har bland annat blivit film ("Die Abrafaxe – Unter schwarzer Flagge") och radioteater.

Abrafaxe på svenska

Abrafaxe har nästan aldrig översatts till svenska. Ett undantag är det tunna häftet "Maxx im Weltraum" (2005), producerat i samband med det tyska läkemedelsföretaget Bayer Schering Pharma AG, som översatts som "Maxx i rymden", där Abrafaxes tjejkompis Maxx får en oklar knäskada efter en cykelolycka och måste genomgå en magnetresonanstomografi.