Alexander Luthor

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Alexander Luthor är namnet på tre olika figurer från DC Comics, alla ursprungligen hjältar, en av dem senare skurk av kosmiska mått. Alla är i viss mån en annan dimensions motsvarighet till Stålmannens ärkefiende Lex Luthor. Två av dem härstammar från den första Jord-3, en parallell värld i DC:s universum som existerade före crossovern "Crisis on Infinite Earths" (1985–86), då alla DC:s dåvarande alternativa världar gick under. Den tredje kan sägas vara en nyversion av den första och kommer från DC:s nuvarande antimateria-universum.


Alexander Luthor, Sr.

Alexander Luthor Senior var i en tidigare kontinuitet motsvarigheten till Lex LuthorJord-3, en parallell värld där mycket är "baklänges" jämfört med den "vanliga" DC-världen. På Jord-3 var Christofer Columbus en amerikan som upptäckte Europa, John Wilkes Booth var Abraham Lincolns mördare och motsvarigheterna till DC:s superhjältar var de genomonda superskurkarna i Crime Syndicate of America. Den rödskäggige Alexander Luthor var denna världs enda superhjälte och dök bara upp i ett enda äventyr i DC Comics Presents Annual nr 1 (1982) innan han (och hela Jord-3) utplånades av Anti-Monitor i Crisis on Infinite Earths nr 1 (1985). Innan planeten går under lyckas han dock skicka sin nyfödde son, Alexander Luthor Junior, i en interdimensionell farkost till Jord-1.

Efter "Crisis on Infinite Earths" startades stora delar av DC:s kontinuitet om från scratch och i det nya DC-universumet hade Jord-3 och Alexander Luthor aldrig existerat. Inte förrän i crossovern "Infinite Crisis" (2005–06) visade det sig att minnet av de gamla parallella världarna fortfarande lever kvar i viss mån.

Ett slags nyversion av Alexander Luthor Sr introducerades 1999 i albumet "JLA: Earth 2" (se nedan).

Denne Alexander Luthor skapades av Marv Wolfman och Rich Buckler.

Första framträdande: DC Comics Presents Annual nr 1 (1982)

Alexander Luthor, Jr.

Fel vid skapande av miniatyrbild: Kunde inte spara miniatyr till destinationen
Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .
Första framträdande: Crisis on Infinite Earths nr 1 (April 1985)

Alexander Luthor (antimateria-version)

Fel vid skapande av miniatyrbild: Kunde inte spara miniatyr till destinationen
Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .
Första framträdande: JLA: Earth 2 (1999)

Se ävenFel vid skapande av miniatyrbild: Kunde inte spara miniatyr till destinationen
Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!