Amazing Man (Centaur)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med andra seriefigurer vid namn Amazing Man.

Amazing Man alias John Aman är hjälten i en amerikansk serie som publicerades under serietidningarnas s.k. Golden Age.


Historik

Figuren skapades av Bill Everett och dök ursprungligen upp i Amazing-Man Comics nr 5 (september 1939), utgiven av Centaur Publishing. Äventyren publicerades i tidningen t.o.m. nr 27 (februari 1942).

Public domain

Idag har upphovsrätten gått ut för Centaurs seriefigurer, vilket innebär att de är del av det s.k. public domain och får användas av vem som helst.

Malibu Comics har sedan 1990-talet använt flera av dem, inklusive Amazing Man, i sina publikationer, där de under en period utgjorde hjältegruppen Protectors. Förutom en dräktändring är Malibus version närmast identisk med originalet.

Amazing-Man introducerades i Marvels universum i serietidningen Iron Fist nr 12 (2008) från Marvel Comics. Här har John Aman antagit identiteten Prince of Orphans och under det namnet har han även gästspelat i Secret Avengers.

Amazing-Man är också en av många icke-upphovsrättsskyddade superhjältar som dykt upp i serien "Project Superpowers" från Dynamite Entertainment.

Handling

John Aman var en föräldralös pojke som blev vald p.g.a. sin "superba fysiska struktur" att bli uppfostrad av en grupp munkar i Tibet, The Council of Seven. Dessa tränade John under dennes första 25 levnadsår till att nå en övermänsklig fysisk och mental styrka. Han hade även en kemisk substans med vilken han kunde försvinna i en grön rökpuff (vilket gjorde att han även kallades för The Green Mist). Efter att ha genomgått ett sluttest, lämnade John Tibet och skickades ut i världen för att använda sina egenskaper för att göra gott. Hans ärkefiende var the Great Question, en korrumperad före detta medlem av The Council of the Seven.

Påverkan på andra serier

  • Amazing Man var förmodligen den förste seriehjälten som lanserades som en vanlig människa (till skillnad från utomjordingen Stålmannen) som var ett "under av fysisk och mental perfektion". Senare superhjältar med samma gimmick inkluderar Mister Terrific och Peter Cannon, Thunderbolt (som i sin tur var förlaga till Ozymandias i "Watchmen").
  • Det har sagts att Amazing Man var en viktig influens både på Charltons Peter Cannon på 1960-talet, och på Marvels Iron Fist på 1970-talet.
  • Namnet Amazing Man återanvändes på 1980-talet i DC Comics "All-Star Squadron" som retroaktivt introducerade en svart 1940-tals-superhjälte med samma namn.


Första framträdande: Amazing-Man Comics nr 5 (september 1939)