Användardiskussion:Pjär80

Från Seriewikin
Version från den 10 oktober 2006 kl. 23.22 av Pjär80 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Du gör en massa jobb med de där kategorierna, men det här är inte Wikipedia, och jag tror inte det är planer på att starta de där kategorierna inom den närmaste framtiden, så det är antagligen bättre att ligga lågt tills det är bestämt att vi verkligen ska ha de där kategorierna... 惑乱 分からん 8 oktober 2006 kl.16.05 (CEST)

Iallall ta upp det på kollektivportalen först, innan du enväldigt startar upp kategorierna... 惑乱 分からん 8 oktober 2006 kl.16.15 (CEST)
Okej... att det här inte är Wikipedia är jag ju medveten om.. hajjar dock inte vad det har med saken att göra. Och inte är det väl majoritetsbeslut som styr en wiki? Sen kan jag inte se annat än fördelar med nationella kategorier, speciellt inte när alternativet är inga kategorier... men men - då lämnar jag det väl då Pjär80 8 oktober 2006 kl.16.16 (CEST)
Wikipedia har många fler kategorier än Seriewikin, och ett annorlunda kategoriseringssystem. Det är inte enbart majoritetsbeslut som styr en Wiki, men ett sånt här beslut borde tagits upp för diskussion först. Om du tycker det är en praktisk idé, ta upp då på kollektivportalen för diskussion. 惑乱 分からん 8 oktober 2006 kl.16.20 (CEST)
För det första är det kul att du vill hjälpa till med Seriewikin, vi behöver bli fler. Vad gäller strukturen på Seriewikin avgörs det faktiskt med majoritetsbeslut. Kategorin "Grekland" ser jag ingen nytta av i dagsläget, däremot artikeln "Grekland" där samma info kan läggas in. Detta av anledningen att en artikel är sökbar, men inte automatiskt en kategori.--David Haglund 8 oktober 2006 kl.17.55 (CEST)
Jag vill instämma med föregående två talare. Vi är naturligtvis glada för alla som vill delta i arbetet. Det är bara det att vi tidigt har beslutat att vi ska försöka hålla nere antalet kategorier (för överskådlighetens skull). Därför försöker vi diskutera något varv innan vi startar nya. Det står bl.a. under Skrivreglerna.
Sen har du förstås rätt i att ingenting är hugget i sten på en Wiki. Det är möjligt att vi i framtiden kommer att vara övertygade om att dessa kategorier behövs, eller att det ska bli fritt fram för skapande av nya kategorier, eller någon annan förändring. Du behöver bara övertyga några fler först.
Jag vill också tillägga att även på Wikipedia avgörs en hel del genom majoritetsbeslut -- sammanslagningar och strykningar av artiklar m.m. brukar diskuteras gemensamt.
Välkommen, förresten. Hoppas att vi inte har skrämt bort dig härifrån. OlaHe 8 oktober 2006 kl.18.25 (CEST)
Först och främst - hade jag anat att det fanns dom som verkligen inte ville ha kategorier, så hade jag naturligtvis inte börjat lägga upp några utan att ta upp frågan. Jag förstår fortfarande inte hur ett väl utbyggt kategorisystem skulle kunna göra annat än att underlätta navigationen - men är inte tillräckligt engagerad i seriewikin för att ta upp frågan. (Förresten - beträffande Wikipedia är det inte majoritetsbeslut som gäller - det går emot grundtanken med hela det projektet (Och, f.ö. - skulle jag nog säga - hela poängen med wiki.) Grundidén är att alla ska redigera efter eget huvud, och i de fall då meningsskiljaktligheter uppstår löses dessa genom konsesus - detta har bl.a. lett till att den så kallade "röstningen" är ifrågasatt.)
Jag skulle inte vilja säga att jag är ivägskrämd, men har i ärlighetens namn aldrig helt förstått idén med en speciell Seriewiki... Och jag har inte direkt blivit mer övertygad efter den här diskussionen - vill man ha absolut koll över den sida man skapar, torde en vanligt onlinedatabas vara att föredra, inte en wiki. Men som sagt - det är inte mitt problem. Jag får önska er lycka till i ert projekt. :) Pjär80 10 oktober 2006 kl.19.23 (CEST)
Artiklar skapas genom individuella beslut, däremot inte en sådan övergripande struktur som kategoriseringssystemet, iallafall ännu. På Wikipedia verkar tydligen rådande praxis vara att folk skapar kategorier efter eget tycke, och sedan raderas de i efterhand genom diskussion/omröstning, vilket på sätt och vis verkar opraktiskt (även om det iofs är en tillämpning av mjukvaran... 惑乱 分からん 10 oktober 2006 kl.20.19 (CEST)
Det finns mängder av olika wikis där ute, alla har sina egna arbetssätt. Majoritetsbeslut existerar på många av wikina. Grundidéen är inte alls att man ska redigera efter sitt eget huvud - då skulle vi inte ens haft kategorier eler redaktörer eller administratörer. Synd att du inte gillar vårt arbetssätt. MikkeX 10 oktober 2006 kl.20.21 (CEST)
F.ö. så, orsakerna bakom skapandet av en separat Seriewiki är väl framför allt större möjligheter till detaljintresse, och att man riktar sig till specialintresserade. Handhavandet i praktiken, vare sig man är positiv eller negativ till det, är en annan fråga, som man inte ska blanda samman. Annars så kan jag ju tycka att det borde finnas någon disclaimer, faq eller liknande på kategorisidan, eftersom det faktiskt inte står någonting där om att man inte bör skapa nya kategorier efter eget bevåg, fast man kan... =S 惑乱 分からん 10 oktober 2006 kl.21.07 (CEST)
För att vara tydlig - vad jag beskrev var alltså Wikipedias arbetsmodell, så som jag uppfattar den, inte en allomfattande wikiregel, och självklart är det upp till de som startar en ny wiki att sätta upp sina egna regler. Och än en gång: hade jag ens kunnat ana att min kategorisering av artiklarna skulle uppbåda sådant tumult hade jag självklart aldrig satt igång. Inte heller är jag negativt inställd till Seriewikins existens (då hade jag inte försökt bidra till den) - vill Seriefrämjandet skapa en ska dom givetvis göra det. Att jag personligen inte skulle ha satt igång ett liknande projekt är ju fullständigt ointressant i sammanhanget. Och oavsett vilken modell man använder sig av är det ju tydligt att Seriewikins upphovsmän och -kvinnor gör en stor kulturgärning i spridandet av serie-kunskap
Så slutligen ett förslag: ta bort möjligheten för oregistrerade användare att redigera Seriewikin. Det är ett sätt att visa på att det finns tydliga riktlinjer för vilka typer av redigeringar som är önskvärda, och det torde också uppmana nya användare att läsa igenom skrivreglerna. Om det är så att majoritetsbeslut gäller är det ju ändå bara återkommande användare som är insatta i hur diskussionerna går.
Jag är ledsen om jag har ställt till problem - jag handlade enbart på det sätt som jag uppfattade var helt wiki, och i syfte att göra SerieWikin mer användarvänlig. Pjär80 10 oktober 2006 kl.22.29 (CEST)
Var inte ledsen. Du har inte ställt till några problem – inte mer än vi "gamlingar" gör med jämna mellanrum. Vi prövar oss alla fram hela tiden, testar, ångrar oss, diskuterar lite, ångrar oss igen o.s.v. Det kommer sig naturligt i en Wiki.
Men jag håller inte med att majoritetsbeslut aldrig gäller på Wikipedia. T.ex. – skriver jag en Wikipediaartikel som ingen annan förstår meningen med kommer det tvivelsutan en diskussion om den artikelns vara eller inte vara, troligen också en mall som säger "den här artikeln har föreslagits för radering p.g.a. det och det" el dyl. Sedan fortgår diskussionen ett tag och om ingen definitiv konsensus nås brukar till slut majoritetens beslut följas.
Och återigen – det är inget som säger att vi inte skulle nå en konsensus om att behålla dina föreslagna kategorier om du startade en diskussion om det.
Vi låter kanske onödigt byråkratiska i dina öron, men förutom just kategorierna är vi inte restriktiva med särskilt mycket. OlaHe 11 oktober 2006 kl.00.02 (CEST)
Beträffande Wikipedia - i den mån det tillämpas majoritetsbeslut görs det enbart som en sista sista utväg, och är då att anse som ett misslyckande, och i majoriteten av fallen gäller detta radering av artiklar/kategorier, i övriga fall ändring av artiklar/kategorier, och aldrig för utvidgning i form av nya kategorier/artiklar. Diskussioner förekommer dock oftare, men då är det som sagt konsesus som gäller.
Men Wikipedias regler är naturligtvis ointressanta här. Här gäller - som har påpekats - SerieWikins regler, som jag tydligt överskred. Ingen större fara skedd, och för min del tycker jag saken kan anses utagerad nu. Oavsett i vilken utsträckning ni väljer att vara "byråkratiska" så önskar jag er lycka till i ert fortsatta arbete :) Pjär80 11 oktober 2006 kl.00.22 (CEST)