Apocalypse

Från Seriewikin
Version från den 12 november 2010 kl. 20.02 av OlaHe (diskussion | bidrag) (Historik och handling)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Apokolips.


Apocalypse är en kosmisk superskurk från Marvel Comics, främst en fiende till X-Factor, X-Men, Cable och de andra mutanthjältarna i Marvels universum. Figuren skapades av Louise Simonson och Jackson Guice och debuterade i X-Factor nr 5 (1986).


Historik och handling

Apocalypse är en oerhört mäktig mutant som har åtskilliga övermänskliga förmågor, inklusive superstyrka, förmåga att ändra skepnad, energimanipulation, osårbarhet på gränsen till odödlighet samt viss telekinetisk förmåga. Han använder utomjordisk teknologi från The Celestials för att förstärka sina krafter ytterligare. Figuren introducerades 1986 i X-Factor nr 5 som ledaren för den Alliance of Evil som figurerat i tidigare nummer av tidningen. (Den förste manusförfattaren på "X-Factor", Bob Layton, hade avsett att ledaren skulle vara den betydligt beskedligare skurken Owl, men hans ersättare Louise Simonson ville ha en kraftfullare huvudfiende till seriens hjältar.) Apocalypse rektryterar andra mutanter att tjäna som hans Four Horsemen of the Apocalypse, däribland den hjältemodige X-Factor-medlemmen Angel, som Apocalypse ger nya vingar i utbyte mot att Angel tjänar honom som Death i Four Horsemen. Angel förråder dock Apocalypse och återvänder under namnet Archangel för att tillsammans med X-Factor besegra denne. Apocalypse är X-Factors huvudfiende under större delen av tidningens första utgivningsvolym, ända tills han dödas i nr 68 (1991).

Han återvänder i X-Men (vol. 2) nr 14 (1992) men dödas igen i X-Force (vol. 1) nr 18 samma år. Därefter har Apocalypse återvänt till liv (och ofta tyckts dödats igen) vid åtskilliga tillfällen, t.ex. i Marvels crossover "Onslaught" (1996), i crossovern "Apocalypse: The Twelve" och sidotiteln "Ages of Apocalypse" (båda 2000), i crossovern "Decimation" (2006) och miniserien X-Men: Apocalypse vs. Dracula samma år. En framtida version av Apocalypse spelar en roll i crossovern "Messiah War" (2009) och antyder att den "vanliga" versionen kommer att återvända i kommande serier.

Apocalypses ursprung var länge ett mysterium ända tills han fick sin ursprungshistoria berättad i miniserien Rise of Apocalypse av Terry Kavanagh och Adam Pollina 1997. Det visar sig att han egentligen är egyptenfödde En Sabah Nur, en nästan femtusen år gammal mutant besatt av tanken på "de starkares överlevnad" och på mutanternas rätt att härska i världen. Under världshistoriens gång har han dykt upp i de mest skida sammanhang, blivit dyrkad som både gud och demon i olika kulturer. Under en lång period har han legat i koma och bidat sin tid för att återkomma "när tiden är mogen", vilket han alltså har gjort i vår tid. Den tidsresande mutanten Cable väckte upp Apocalypse av misstag, ironiskt då Cable reste till vår tid just för att förhindra detta uppvaknande.

Apocalypse har haft del i skapelsen av superskurkar som Exodus och Mister Sinister. Han har även allierat sig med andra superskurkar inklusive Alliance of Evil, Four Horsemen of the Apocalypse, Ozymandias, Living Monolith och Moses Magnum.

Alternativa versioner

Apocalypse i andra medier

TV-serier

  • Apocalypse har medverkat i de animerade tv-serierna "X-Men" (röstskådespelad av John Colicos), "X-Men: Evolution" (röstskådespelad av David Kaye), samt "Wolverine and the X-Men".

TV-spel

  • Apocalypse har förekommit i över dussintalet TV-spel baserade på "X-Men" och andra Marvelserier.

Kuriosa

  • Mathcorebandet Blood Has Been Shed har tillägnat Apocalypse sin låt "En Sabah Nur" på albumet "Novella of Uriel".


Första framträdande: X-Factor (vol. 1) nr 5 (juni 1986)