Skillnad mellan versioner av "Asterix 12 stordåd"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
Rad 2: Rad 2:
 
[[Bild:Asterix-Travaux.jpg|450px|thumb|right| '''"[[Asterix 12 stordåd]]"''' av [[René Goscinny]] och [[Marcel Uderzo]]
 
[[Bild:Asterix-Travaux.jpg|450px|thumb|right| '''"[[Asterix 12 stordåd]]"''' av [[René Goscinny]] och [[Marcel Uderzo]]
 
<small>&copy;&nbsp;Éditions [[Albert Uderzo]]/[[René Goscinny]](?).</small>]]
 
<small>&copy;&nbsp;Éditions [[Albert Uderzo]]/[[René Goscinny]](?).</small>]]
'''"Asterix 12 storverk"''' (orig. '''"Les Douze Travaux d'Astérix"''') är en [[Asterix]]-serie som, till skillnad från andra officiella avsnitt av serien, inte är en originalhistoria, utan istället baserad på den tecknade filmen med samma namn. Det är även den enda officiella Asterix-serien som skapats innan [[Albert Uderzo]]s död, men som ändock inte är tecknad av honom.
+
'''"Asterix 12 stordåd"''' (orig. '''"Les Douze Travaux d'Astérix"''') är en [[Asterix]]-serie som, till skillnad från andra officiella avsnitt av serien, inte är en originalhistoria, utan istället baserad på den tecknade filmen med samma namn. Det är även den enda officiella Asterix-serien som skapats innan [[Albert Uderzo]]s död, men som ändock inte är tecknad av honom.
  
 
==Bakgrund==
 
==Bakgrund==

Nuvarande version från 3 januari 2018 kl. 00.33

"Asterix 12 stordåd" (orig. "Les Douze Travaux d'Astérix") är en Asterix-serie som, till skillnad från andra officiella avsnitt av serien, inte är en originalhistoria, utan istället baserad på den tecknade filmen med samma namn. Det är även den enda officiella Asterix-serien som skapats innan Albert Uderzos död, men som ändock inte är tecknad av honom.

Bakgrund

Serien gick, parallellt med filmen, i franska dagstidningar som dagsstrippserie i en sammanlagt 27-sidig bearbetning tecknad av Albert Uderzos bror Marcel Uderzo. Avsnittet inkluderades dock inte i seriens albumutgivning, och Albert Uderzo tillät ingen reprisering av avsnittet, varför det även saknas i olika "samlade utgåvor".

Utgivning

På franska är avsnittet bland annat publicerat i ett gratisalbum utgivit i reklamsyfte av det belgiska bensinbolaget Chevron, och det har i översatt version även publicerats i den tyska fan-/facktidningen Comixene nr. 24-29, och i den sällsynta engelska utgåvan "Asterix Annual 1980".

Avsnittet finns inte utgivet på svenska i samlad albumform, men det har publicerats som följetong i Dagens Nyheter.

Filmalbumet

Jämte strippversionen producerades även ett ”filmalbum” baserat på långfilmen. Detta album, som även översattes till svenska med titeln Asterix' tolv stordåd, är ingen traditionell serie, utan en bilderbok, med stillbilder tagna från filmen och med visst sekventiellt berättande. Detta album ingår inte i den ordinarie utgivningen.