Asterix 12 stordåd

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Asterix 12 storverk" (orig. "Les Douze Travaux d'Astérix") är en Asterix-serie som, till skillnad från andra officiella avsnitt av serien, inte är en originalhistoria, utan istället baserad på den tecknade filmen med samma namn. Det är även den enda officiella Asterix-serien som skapats innan Albert Uderzos död, men som ändock inte är tecknad av honom.

Bakgrund

Serien gick, parallellt med filmen, i franska dagstidningar som dagsstrippserie i en sammanlagt 27-sidig bearbetning tecknad av Albert Uderzos bror Marcel Uderzo. Avsnittet inkluderades dock inte i seriens albumutgivning, och Albert Uderzo tillät ingen reprisering av avsnittet, varför det även saknas i olika "samlade utgåvor".

Avsnittet finns inte utgivet på svenska i samlad albumform, men har publicerats som följetong i Dagens Nyheter.

På franska publicerades avsnittet bl.a. i en reklamtidning för det belgiska bensinbolaget Chevron, och det har även i översatt version publicerats bland annat i den tyska fan-/facktidningen Comixene nr. 24-29, och i den sällsynta engelska utgåvan "Asterix Annual 1980".

Filmalbumet

Jämte strippversionen producerades även ett ”filmalbum” baserat på långfilmen. Detta album, som även översattes till svenska med titeln Asterix' tolv stordåd, är ingen traditionell serie, utan en bilderbok, med stillbilder tagna från filmen och med visst sekventiellt berättande. Detta album ingår inte i den ordinarie utgivningen.