Battle Angel Alita

Från Seriewikin
Version från den 9 april 2020 kl. 09.32 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Battle Angel Alita". Bild av Yukito Kishiro. © Kodansha.

"Battle Angel Alita" ("銃夢"), manga av Yukito Kishiro.

Handling

Berättelsen utspelar sig i en avlägsen framtid, år 2533, i en post-apokalyptisk science fiction-artad dystopi, där människorna till stor del är cyborger, alltså delvis bestående av implanterade maskindelar. Iron City är en nedgången stad, styrd av Fabriken, som tjänar den i skyn belägna gigantiska bosättningen Zalem. Sopor och avträde från Zalem dumpas direkt ned på Iron Citys gigantiska soptippar. Cyberdoktorn Ido Daisuke letar regelbundet efter användbara delar bland soporna för att använda som reservdelar i sin praktik. En dag finner han delar av en cyborg, endast huvud och bröstkorg, men med en levande hjärna, som han förtjust tar hem och ger en hel kropp och återupplivar.

Resultatet blir den kvinnliga cyborgen Alita (Gally). Utan några minnen från sin tidigare existens framträder hennes mystiska förflutna bit för bit. Ido ser henne närmast som en dotter, och menar att hon inte behöver arbeta. Men tydligen är hon en cyborg ursprungligen avsedd för strid, en egenskap hon får nytta av när hon möter grymma fiender och får försvara både Ido och sig själv. Ido, som en gång levde och verkade i Zalem, möter sin tidigare flickvän Chiren, som försöker övertala honom att återvända till Zalem, där hans begåvning skulle uppskattas. Ido finner dock att kärleken mellan de bägge har falnat, och Chiren blir svartsjuk på Alita, Idos vackra docka.

Någon polis finns inte i Iron City, i stället ger Fabriken belöningar till de som i form av prisjägare oskadliggör farliga cyborger. Ido ägnar sig i hemlighet åt prisjägeri nattetid tillsammans med sin medhjälpare på kliniken, Yugo. I sitt hat mot Alita uppdaterar Chiren, även hon en cyberexpert, skurken Grewishka för att förgöra Alita. Detta visar sig dock lättare sagt än gjort, och resultatet blir i stället att Alita känner sitt rätta kall och registrerar sig som prisjägare. Alita är närmast en tragisk gestalt, som söker sig en plats i tillvaron och har ett gott hjärta.

Publicering

Japan Japan

Följetong i Business Jump 1990–95, samlad i 9 volymer från Shueisha.

Uppföljare: "Battle Angel Alita Gaiden", 1 volym 1997, "Battle Angel Alita: Last Order", 19 volymer, 2000 samt "Battle Angel Alita: Mars Chronicle", hittills 6 volymer sedan 2014.

Usa USA

Utgiven i USA av Viz. Återutgivning av Kodansha Comics, som även publicerat uppföljarna.

I andra media

Blev en OAV-anime i 2 avsnitt 1993 av Madhouse, släppt i USA på dvd av ADV. Även en amerikansk spelfilm 2019,"Alita: Battle Angel", med manus av James Cameron och Laeta Kalogridis.