Bemböleborna

Från Seriewikin
Version från den 7 mars 2016 kl. 21.43 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Kälkborgare har väl inte riktigt samma konnotationer... Det är snarare någon sorts blandning av avsaknad av bondförnuft och excentritet...)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Bemböleborna" (orig. "Hölmölä") är en finsk serie som på svenska blivit publicerad i ett album, "Livet i Bemböle", utgivet av Carlsen/if 1981.

Serien är en humorserie skapad av Martti Sirola och utkom på finska i fem volymer 1976-1982. Det svenska albumet är översatt av Bror Sandberg.

Det finska begreppet "Hölmölä"/"Hölmöläiset" (ung. "Tokby"/"Tokbyborna") populariserades av den finlanssvenske Zacharias Topelius, som kopplade samman den i verkligheten existerande byn Bemböle i Esbo kommun. Ordet, som är ett nidbegrepp och används i betydelsen "obegåvade och outbildade lantisar", är dock betydligt äldre, och ett exempel på den över Europa vitt spridda folksagotraditionen om "enfaldigt folk" (jämför t.ex. engelskans "the Wise Men of Gotham", svenskans "Tälje Tokar", tyskans "Die Schiltbürger", det antika Greklands "Abdera" etc.)