Bemböleborna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

"Bemböleborna" (orig. "Hölmölä") är en finsk serie som på svenska blivit publicerad i ett album, "Livet i Bemböle", utgivet av Carlsen/if 1981.

Serien är en humorserie skapad av Martti Sirola och utkom på finska i fem volymer 1976-1982. Det svenska albumet är översatt av Bror Sandberg.

Det finska begreppet "Hölmölä"/"Hölmöläiset" (ung. "Tokby"/"Tokbyborna") populariserades av den finlanssvenske Zacharias Topelius, som kopplade samman den i verkligheten existerande byn Bemböle i Esbo kommun. Ordet, som är ett nidbegrepp och används i betydelsen "obegåvade och outbildade lantisar", är dock betydligt äldre, och ett exempel på den över Europa vitt spridda folksagotraditionen om "enfaldigt folk" (jämför t.ex. engelskans "the Wise Men of Gotham", svenskans "Tälje Tokar", tyskans "Die Schiltbürger", det antika Greklands "Abdera" etc.)