Skillnad mellan versioner av "Bronze Age"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(10 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Seriehistoria]]
[[Kategori:Seriehistoria]]
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
'''The Bronze Age''' (''=bronsåldern'') är en (ej av alla använd) beteckning för den period som efterföljde the [[Silver Age]] i amerikansk seriehistoria, d.v.s. ungefär från tidigt 1970-tal till mitten av 1980-talet. (Andra betecknar dock det här som "sen Silver Age" eller "tidig [[Modern Age]]".)
'''The Bronze Age''' (''=bronsåldern'') är en beteckning för den period som efterföljde the [[Silver Age]] i amerikansk serietidningshistoria, omfattande ungefär tiden från tidigt 1970-tal till mitten av 1980-talet.  


==Historik==
==Historik==
Under bronsåldern experimenterade serieskaparna av framför allt superhjältar med en "mörkare" och något mer "realistisk" stil än tidigare. En startpunkt på eran brukar anges som [[Neal Adams]] sejour på "[[Batman]]", då historierna blev hårdare, serierna fyllda av skuggor, och Batmans fladdermusöron och mantel längre.
Till skillnad från den föregående eran saknar bronsåldern en tydlig startpunkt. Föreslagna händelser innefattar bland annat [[Jack Kirby]]s övergång från Marvel till DC och debuten av hans DC-koncept "[[The Fourth World]]" (oktober 1970), [[Stan Lee]]s avsked som huvudförfattare till ''[[Fantastic Four]]'', ''[[Spider-Man]]'', ''[[Captain America]]'' och ''[[Thor]]'' till förmån för uppdraget som utgivare (september 1971), etableringen av duon [[Green Arrow]] och [[Green Lantern]] under stjärnskotten [[Dennis O'Neil]] och [[Neal Adams]] (april 1970), tillsättningen av [[Julius Schwartz]] som ny [[Superman]]-redaktör (januari 1971), och premiärnumret av [[fantasy]]serietidningen ''[[Conan the Barbarian]]'' (oktober 1970).


Under perioden startade också en betydande [[alternativserie]]produktion, och [[direct sales]]marknaden föddes. Superhjältar och serier ansågs inte bara vara till för barn längre.
Erans avslut är desto tydligare – [[DC]]:s [[maxiserie]] ''[[Crisis on Infinite Earths]]'' (1985-1986), vars utgång orsakade en omfattande [[reboot]] av hela [[DC:s universum]], och [[Marvel]] maxiserier ''[[Secret Wars]]'' och ''[[Secret Wars II]]'' (1984-1986). Den stämning som skulle komma att bli typisk för den efterföljande eran, [[Moder Age]], introducerades i hårdkokta miniserier som ''[[The Dark Knight Returns]]'' (1986),  ''[[Watchmen]]'' (1986-1987), och ''[[Elektra Assassin]]'' (1986-1987)
 
==Karakterisering==
Under bronsåldern experimenterade serieskaparna av framför allt superhjältar med en "mörkare" och mer "realistisk" stil än tidigare. Ett typexempel på eran är [[Neal Adams]] sejour på "[[Batman]]" i början av 1970-talet, då historierna blev hårdare, serierna fyllda av skuggor, och Batmans fladdermusöron och mantel längre, och när Green Arrow gick från att vara en Batman-kopia till att vara en förkämpe för arbetarklassen och de utslagna.
 
De stora förlagen Marvel och DC vidgade sin utgivning med genrer som [[fantasy]], [[skräck]], och postapokalyptiska serier.
 
Under perioden startade också en betydande [[alternativserie]]produktion, [[direktmarknad]]en föddes, och serietidningarna fick ett nytt format – s.k. [[limited series]]. Superhjältar och serier ansågs inte längre bara vara till för barn.


==Viktiga serieskapare under "The Bronze Age"==
==Viktiga serieskapare under "The Bronze Age"==
Rad 12: Rad 19:


===Författare===
===Författare===
*[[Chris Claremont]]
*[[Chris Claremont]] ("[[X-Men]]")
*[[Gerry Conway]]
*[[Gerry Conway]] ("[[Justice League of America]]", "[[Batman]]")
*[[Steve Englehart]]
*[[Steve Englehart]] ("Justice League of America", "Batman")
*[[Mark Evanier]]
*[[Mark Evanier]] ("[[Blackhawk]]")
*[[Los Bros Hernandez]]
*[[Steve Gerber]] ("[[Howard the Duck]]")
*[[Denny O'Neil]]
*[[Los Bros Hernandez]] (''[[Love and Rockets]]'')
*[[Dave Sim]]
*[[Denny O'Neil]] ("[[Batman]]", "[[Green Lantern]]", "[[Green Arrow]]")
*[[Roy Thomas]]
*[[Dave Sim]] ("[[Cerebus]]")
*[[Len Wein]]
*[[Roy Thomas]] ("[[Spider-Man]]", "Batman", "[[Conan barbaren]]")
*[[Marv Wolfman]]
*[[Len Wein]] ("[[Swamp Thing]]", "Justice League of America")
*[[Marv Wolfman]] ("Spider-Man", "[[New Teen Titans]]")


===Tecknare===
===Tecknare===
*[[Neal Adams]]
*[[Neal Adams]] ("Batman", "Green Lantern", "X-Men)", "[[Avengers]]"))
*[[Jim Aparo]]
*[[Ross Andru]] ("Spider-Man", "[[Wonder Woman]]", "[[Metal Men]]")
*[[John Byrne]]
*[[Jim Aparo]] ("Batman", "[[Phantom Stranger]]", "[[Aquaman]]")
*[[Gene Colan]]
*[[John Byrne]] ("X-Men", "[[Alpha Flight]]")
*[[Los Bros Hernandez]]
*[[Gene Colan]] ("Howard the Duck", "Batman")
*[[Frank Miller (2)|Frank Miller]]
*[[Los Bros Hernandez]] (''Love and Rockets'')
*[[George Pérez]]
*[[Frank Miller]] ("[[Daredevil]]")
*[[Dave Sim]]
*[[George Pérez]] ("Avengers", "Justice League of America", "New Teen Titans")
*[[Berni Wrightson]]
*[[Dave Sim]] ("Cerebus")
*[[Berni Wrightson]] ("Swamp Thing")


==Se även==
==Se även==

Versionen från 17 mars 2017 kl. 15.19

The Bronze Age (=bronsåldern) är en beteckning för den period som efterföljde the Silver Age i amerikansk serietidningshistoria, omfattande ungefär tiden från tidigt 1970-tal till mitten av 1980-talet.

Historik

Till skillnad från den föregående eran saknar bronsåldern en tydlig startpunkt. Föreslagna händelser innefattar bland annat Jack Kirbys övergång från Marvel till DC och debuten av hans DC-koncept "The Fourth World" (oktober 1970), Stan Lees avsked som huvudförfattare till Fantastic Four, Spider-Man, Captain America och Thor till förmån för uppdraget som utgivare (september 1971), etableringen av duon Green Arrow och Green Lantern under stjärnskotten Dennis O'Neil och Neal Adams (april 1970), tillsättningen av Julius Schwartz som ny Superman-redaktör (januari 1971), och premiärnumret av fantasyserietidningen Conan the Barbarian (oktober 1970).

Erans avslut är desto tydligare – DC:s maxiserie Crisis on Infinite Earths (1985-1986), vars utgång orsakade en omfattande reboot av hela DC:s universum, och Marvel maxiserier Secret Wars och Secret Wars II (1984-1986). Den stämning som skulle komma att bli typisk för den efterföljande eran, Moder Age, introducerades i hårdkokta miniserier som The Dark Knight Returns (1986), Watchmen (1986-1987), och Elektra Assassin (1986-1987)

Karakterisering

Under bronsåldern experimenterade serieskaparna av framför allt superhjältar med en "mörkare" och mer "realistisk" stil än tidigare. Ett typexempel på eran är Neal Adams sejour på "Batman" i början av 1970-talet, då historierna blev hårdare, serierna fyllda av skuggor, och Batmans fladdermusöron och mantel längre, och när Green Arrow gick från att vara en Batman-kopia till att vara en förkämpe för arbetarklassen och de utslagna.

De stora förlagen Marvel och DC vidgade sin utgivning med genrer som fantasy, skräck, och postapokalyptiska serier.

Under perioden startade också en betydande alternativserieproduktion, direktmarknaden föddes, och serietidningarna fick ett nytt format – s.k. limited series. Superhjältar och serier ansågs inte längre bara vara till för barn.

Viktiga serieskapare under "The Bronze Age"

Redaktörer

Författare

Tecknare

Se även

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!