Buck Danny

Från Seriewikin
Version från den 13 juli 2022 kl. 11.16 av Hoff (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Buck Danny, belgisk äventyrsserie med militära inslag skapad av Georges Troisfontaines, Jean-Michel Charlier och Victor Hubinon.

Bakgrund

Serien började publiceras i Spirou i januari 1947, så man får väl anta att de första sidorna tecknades i slutet av 1946. Det verkar som om serien från början var Troisfontaines idé. Han skrev manus till de första episoderna, medan Hubinon och Charlier tecknade. Efter ett tag fick Hubinon och Charlier ansvara för serien själva. Så småningom delade de upp samarbetet på så sätt att Charlier skrev och Hubinon ritade. Flera andra serieskapare har varit inblandade, varav den viktigaste torde vara Francis Bergèse, som tog över som tecknare efter Hubinon.

Serien utspelar sig i regel mer eller mindre i realtid runt verkliga konflikter, trots att huvudpersonerna förblir lika gamla genom decennier.

Hittills (2022) omfattar serien 58 ordinarie album. Dessutom finns det även åtta spinoffalbum, så kallade "Buck Danny Classic"-album.

Handling

Huvudpersonen Buck är amerikansk pilot, fast han började sin karriär inom flottan. Han har en kompis som heter Sonny som fungerar som seriens roliga och klantiga sidekick. När serien börjar är det fortfarande världskrig och spelplatsen Stilla havet. Efter kriget försöker Buck och hans gamla gäng från kriget hanka sig fram på småskumma civila pilotjobb. Efter några album blir de återanställda inom det militära, som testpiloter. Ett litet tag är de i Korea. Ytterligare längre fram, under det kalla krigets tidevarv, handlar det mycket om att skydda diverse militärhemligheter från spionage och sabotage.

Publicering

Mini belgien.gif Belgien

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Mini sverige.gif Sverige

Flygserien har publicerats på svenska dels i serietidningen Pilot, dels som album (dock bara två: "Operation Mercury" och "Satellittjuvarna"; båda i Trumfserien).

Mini tyskland.gif Tyskland

I Tyskland har serien publicerats såväl under titeln "Rex Danny" som "Buck Danny".


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!