Corto Maltese

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

För den italienska serietidningen, se Corto Maltese (serietidning)


"Corto Maltese" av Hugo Pratt. © upphovsmannen.

"Corto Maltese", italiensk tecknad albumserie (ursprungligen serietidningsserie) om en sjöfarande äventyrare skapad av Hugo Pratt. Figuren introducerades 1967 i följetongen "Balladen om det salta havet" som ibland betraktas som den första serieromanen. Den första serien med namnet "Corto Maltese" kom 1970.

Hugo Pratt gjorde 29 berättelser med Corto Maltese, både serieromaner och serienoveller. Vissa gavs ursprungligen ut på italienska språket, andra först på franska. Serien har sedermera återlanserats och hittills finns det två album gjorda av Juan Diaz Canales och Rubén Pellejero.

Ungefär en tredjedel av serien har publicerats på svenska, dels som album från Carlsen Comics, Medusa, Kolik förlag och Faraos Cigarer, dels som kortare serier i serietidningarna Casablanca och Utopi

Historik

1967–69 publicerades Hugo Pratts äventyrsföljetong "Una Ballata del Mare Salato" ("Balladen om det salta havet") i den italienska serietidningen Sgt. Kirk. Från början var Corto Maltese bara en av många figurer i "Balladen...", och serien var tänkt att handla om de unga kusinerna Pandora och Cain, som förlist med sin jakt Flickan från Amsterdam utanför Nya Kaledoniens kust 1913. På Allhelgonadagen plockas de upp av pirater, och under berättelsens gång förskjuts dess fokus till den godhjärtade piraten och ungdomarnas hjälpande hand – "Corto från Malta". Figuren blev så populär både hos Pratt och läsarna att han snart tog över som seriens huvud- och titelfigur. De uppföljande äventyren är renodlade "Corto Maltese"-serier. (Och i exempelvis Sverige har även "Balladen om det salta havet" getts ut som ett "Corto Maltese"-album).

1970 flyttade Pratt till Frankrike och producerade en svit korta (á cirka 20 sidor) "Corto Maltese"-äventyr för franska serietidningen Pif gadget under de följande fyra åren. 1974 återgick Pratt till att teckna albumlånga äventyr, varav det första var "Corto Maltese i Sibirien", som först gick som följetong i italienska serietidningen Linus innan det samlades i ett album.

Pratt har sammanlagt producerat ett trettiotal "Corto Maltese"-historier samlade i tolv album. Den senaste, "Mu", publicerades som följetong 1988–99 och kom i albumform 1991.

Återlansering

2015 meddelades det att Corto Maltese-serien skulle fortsätta under ny ledning, något som Pratt godkänt medan han levde. Det nya teamet bakom serien är spanjorerna Juan Diaz Canales och Ruben Pellejero, och deras första album har titeln "Sous le soleil de minuit", utgivet på Casterman.[1]

Handling/fiktiv biografi

Corto Maltese är en äventyrare och sjöman (ibland pirat) som reser över hela jordklotet. Han är en "soldier of fortune", en lyckoriddare och romantisk figur, inte minst till utseendet – en lång, smärt man med svart hår, bruna ögon och ring i örat.

Efter hand som äventyren fortgår (inte alltid kronologiskt) har vi fått lära oss alltmer om Cortos liv och historia. Han föddes 10 juli 1887 på Malta. Hans mor är romsk spåkvinna från Sevilla som blivit förförd av den brittiska flottisten Pratt(!) Barndomen tillbringas i judekvarteren i spanska Córdoba. Vid sex års ålder får Corto veta att han är född utan ödeslinje i sin handflata, vilket han råder bot på med hjälp av en av faderns rakknivar. Pratt påstår aldrig att den artificiella ödeslinjen påverkat Cortos levnadslopp, men han utesluter det inte heller.[2]

Vid sexton års ålder tar Corto mönstring på skonerten Vanita Doráta och inleder därmed sin livslånga resa jorden runt. Ömsom som passagerare, ömsom som resans herre färdas han till Europa, Asien, Sydamerika och Sibirien. Han deltar i sökandet efter Kung Salomos guldgruvor, blir pirat i Medelhavet, drabbas av minnesförlust i Sydamerika, deltar i första världskriget, i den irländska frihetskampen och i ryska inbördeskriget samt upplever övernaturliga händelser i schweziska alperna – Bara för att nämna ett axplock ur hans händelserika liv. Han träffar också en mängd kända personer som har funnits i verkligheten, inklusive Jack London, Butch Cassidy, Sundance Kid, Etta Place, Josef Stalin, Eugene O'Neill, "Röde Baronen" Manfred von Richthofen och Hermann Hesse.

En återkommande figur i serien är den sibiriske psykopaten och dråparen Grigori Rasputin – inte identisk med den verklige Rasputin, mystikern och intrigmakaren från det ryska hovet, men han uppvisar många likheter med denne. Rasputin är något av Corto Malteses motpol. Där Corto själv framstår som tolerant, tillbakalutad, visserligen ganska egocentrerad men godhjärtad och måttfull, så är Rasputin inkarnationen av hänsynslös egoism, girighet, blodtörst och subjektivism. Cortos och Rasputins levnadsöden tycks sammanlänkade och Pratt gör det tydligt att de båda kan ses som två sidor av samma mynt.

Corto är själv en tämligen moralisk ambivalent karaktär som mycket väl kan begå brott eller agera legosoldat för att hanka sig fram och kan liera sig med såväl Rasputin som den kinesiska maffian "Triaden". Pratt använder inga moraliska pekpinnar i sitt berättande. Tydligare är konflikten mellan den västerländska rationalismen och en mer ursprunglig världssyn, där Corto i egenskap av lyckoriddare är en härförare för fantasin och äventyret i ett alltmer konformistiskt västerländskt 1900-tal.

Utgivning

Mini italien.gif Mini frankrike.gif Ursprunglig utgivning

Samtliga historier har getts ut både i Italien och i Frankrike. Vissa gavs ursprungligen ut på italienska språket, andra först på franska. Vissa gavs först ut som följetong i tidningsform medan flera av de senare gavs ut direkt som album. De italienska albumutgåvorna gavs ut av Edizioni Lizard, de franskspråkiga av Casterman.

Flera av dessa album är samlingar av tidigare kortare historier.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Album

En antal album med Corto Maltese utkom på olika förlag, lite huller om buller kronologiskt, mellan 1978 och 1992:

Övrig publicering

Några avsnitt av serien publicerades i den svenska serietidningen Casablanca:

  • "Tristan Bantams Hemlighet", Casablanca 1/1987
  • "Rendez-vous i Bahia" Casablanca 3/1987
  • "Samba med prickskytten" Casablanca 5/1987
Dessa äventyr finns även samlade i albumet "Äventyr i Karibien".

Ett utdrag ur "Corto Maltese i Etiopien" publicerades i svenska serietidningen Utopi nr 1/2011.

Mini danmark.gif Dansk utgivning

Den danska utgivningen är till skillnad från den svenska komplett, även om inte alla album finns utgivna i nyproduktion. Serien har getts ut på Interpresse, Carlsen Comics och på Faraos Cigarer.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Corto Maltese i andra medier

Pratt skrev även två romaner om Corto Maltese, båda var bearbetningar av tidigare publicerade serier. Ett antal animerade filmer finns också.

Hyllningar och parodier

  • I Frank Millers "Batman: The Dark Knight Returns" pågår ett krig i det latinamerikanska landet Corto Maltese.
  • I Tim Burtons film "Batman" från 1989 är fotografen Vicki Vale just hemkommen från en reportageresa till det krigsdrabbade Corto Maltese.
  • I "Tant utan tand" skojas det en hel del med Corto Maltese. Ett antal sidor är väl fungerande Prattpastischer.
  • Lagom till seriens 50-årsjubileum 2017, parodieras "Balladen om det salta havet" som "Topo Maltese - Una ballata del topo salato" ("Balladen om den salta musen") i italienska Topolino nr. 3197-3198 (1-8 mars). Den här parodin skrevs av Bruno Enna och tecknades av Giorgio Cavazzano.

Tidningar

Seriens popularitet ledde även till olika tidningar i magasinformat döpta efter serien, även om de inte ständigt inkluderade titelserien. I Italien utkom tidningen Corto Maltese mellan 1983 och 1993, och i Frankrike gav tidningen (A suivre) ut avläggaren Corto mellan 1985 och 1989.[1]

Kuriosa

  • Figuren Corto Maltese har använts för att sälja flera exklusiva produkter. Ansiktet har använts för att saluföra Diors parfym Eau Sauvage och har även avbildats på armbandsur från Swatch.
  • En staty av Corto Maltese står på en bro över floden La Charente i franska Angoulême.

Mer om Corto Maltese

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. Ny Corto Maltese ute i september - Blogginlägg på Sekvenser.
  2. Olof Ljungström: "Corto – lyckoriddaren från Malta" (Bild & Bubbla 4/1993, s. 20–24)