Cupidon

Från Seriewikin
Version från den 9 november 2017 kl. 23.02 av Wakuran (diskussion | bidrag) (+Debut)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Cupidon" är en humoristisk serie från Belgien om en busig liten ängel, skapad av tecknaren Malik och författaren Raoul Cauvin, som debuterade i Spirou nr. 2634, 5 oktober 1988.

Namnet Cupidon är en förfranskning av Cupido, som var ett annat namn på den antike kärleksguden Amor alias Eros från grekisk mytologi – han som sköt "kärlekspilar" i människornas hjärtan. Amor brukade avbildas som en naken liten pojke med vingar, beväpnad med pil och båge – och det är just sådan som seriefiguren Cupidon ser ut. Att han förvandlats från hednagud till ängel är inte så konstigt – även änglar brukar ju i konsten framställas som nakna, bevingade barn.

Cupidon, "kärleksängeln", bor på ett moln tillsammans med Séraphin, Célestin, Angelo och en handfull andra små nakna änglapojkar – samt den gamle, vitskäggige Saint Pierre (d.v.s. Sankte Per, som vi brukar kalla honom på svenska).

Utgivning

Hittills har det kommit ut 23 album i serien "Cupidon". Det första utkom 1990. "Cupidon" har ännu inte översatts till svenska.