De kom från rymdens mörker!

Från Seriewikin
Version från den 6 augusti 2013 kl. 14.09 av Racsohillgreen (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till albumet. © Oscar Hjelmgren.
Sida ur albumet. © Oscar Hjelmgren.

"De kom från rymdens mörker!" är ett seriealbum av Oscar Hjelmgren, utgivet av Man av Skugga Förlag hösten 2010. Albumet är en pastisch på science fiction-filmer från 1950- och 60-talet. För att efterlikna nämnda genre är serien gjord uteslutande i gråskalor och enligt en tämligen strikt retrodesign. Serien refererar även till hundratals specifika filmer från berörda tidsperiod, vilka finns listade i en utförlig referenslista. "It Came from Outer Space", "Robinson Crusoe on Mars" och "The Beast from 20 000 Fathoms" är några av dem. Uppföljaren till detta album heter Bortom rymdens mörker och gavs ut sommaren 2013.

Handling

Jorden invaderas av flygande tefat och muterade rymdmonster, och vår hjälte Jack Agar (baserad på den legendariske B-skådisen John Agar) får mycket att stå i. Detta involverar bland annat raketflygning, polarexpeditioner och kyssande med den vackra ungmön på slutet.

Mottagande

Göteborgs-Postens Bella Stenberg är i sin betyglösa recension övervägande positiv, där hon under rubriken "Kul hyllning till 50- och 60-talsskräck" bland annat skriver:

"I sitt debutseriealbum De kom från rymdens mörker! (Man av skugga förlag) har Oscar Hjelmgren gjort ett gediget - nästan överdrivet - researchjobb. Den svartvita berättelsen är en kul hyllning till science fiction- och skräckfilmer från femtio- och sextiotalen. /---/ Detaljerna - och referenserna - imponerar, och Hjelmgren får till en typisk men ändå uppdaterad femtiotalskänsla."

Hon avslutar även recensionen med att påpeka att albumet är "en ren fröjd att läsa".[1]

Science fiction-bloggen Spektakulärt var också positiv i sin bedömning[2], liksom tidskriften Populär Astronomi.

Uppföljare

I uppföljaren Bortom rymdens mörker är det istället sci-fi- och skräckfilmer från 1970- och 80-talen som står för inspiration och referenser. Där är det alltså, till skillnad från ettan, filmer som "Night of the Lepus", "Piranha", "Alien", "The Terminator", "Back to the Future" och "Mad Max" som i rask takt avhandlas.

Fotnoter

  1. Bella Stenberg: "Kul hyllning till 50- och 60-talsskräck" (Göteborgs-Posten 2011-01-07)
  2. http://www.spektakulart.se/oscar-hjelmgren-de-kom-fran-rymdens-morker/
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!