Diskussion:Julalbum

Från Seriewikin
Version från den 1 juli 2016 kl. 02.19 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Jultidningar)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Nedanstående diskussion kopierad från Kollektivportalen eftersom samtal där lätt försvinner i mängden:


Jultidningar

Jag föreslår härmed en "Kategori:Jultidningar" för Jultidningar och album. Det är en hel del seriepublikationer som räknas som jultidningar (t.ex. i seriekataloger och biblioteksdatabaser), men det finns inget bra sätt att liksom söka upp dem ur den vinkeln. --Steamboat Willie 23 juli 2007 kl.19.07 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas

Mitt första intryck är att kategorin känns något smal. Andra åsikter? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 23 juli 2007 kl.19.46 (CEST)
Min spontana känsla också. De rena seriejulalbumen är lätta att nå via "svenska album"-kategorin. Årligen utgivna barntidningar och skämttidningar hänvisas till "övriga publikationer"-kategorin (och är inte heller något primärfokus för Seriewikin). Jag tror att antalet användare som vill söka generellt på "jultidningar med serieinnehåll" är ganska litet. (Men har jag fel är jag inte sämre än att jag kan ändra mig.) OlaHe 23 juli 2007 kl.20.03 (CEST)
Okej, vad bra. Kan du ta fram Kategorin "Seriealbum" och säga mig vilka som är julalbum/jultidningar rakt av? --Steamboat Willie 23 juli 2007 kl.20.45 (CEST)
Jag är böjd att hålla med Steamboat Willie, i denna fråga iaf, fram med glöggen och låt Wikin få en doft av pepparkakor. //Sir-L 23 juli 2007 kl.20.47 (CEST)
Julalbum/Jultidningar/etc. kanske inte spelar så stor roll i dag, men det har varit en mycket viktig och signifikant del av seriehistorien. Många serier gar bara överlevt som julböcker och andra har haft vitt skilda historier. Det är i alla fall tillräckligt viktigt som fenomen för att motivera både en kategori och en ingående artikel. Alla Disneyserier i Norden ges ut av Egmont. Alla? Nej, en liten julbok ges fortfarande ut av SEMIC... ;-) --Steamboat Willie 23 juli 2007 kl.20.56 (CEST)
Det är iofs en vettig anledning, och nu finns det ju två som är för kategorin. Jag är bara tveksam. Möjligen så kan "Julpublikationer" vara ett bättre kategorinamn än "Jultidningar"? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 10 augusti 2007 kl.14.19 (CEST)
Jag börjar bli uppvärmd för den här idén. Det är en så klassisk publiceringsform i Sverige. Jultidningarna var viktiga för barnseriernas framväxt och julalbumen kom före all annan reguljär albumutgivning. Kan vara motiverat med en kategori. OM vi gör så tycker jag namnet ska vara "Jultidningar och julalbum" för att undvika oklarheter och gränsdragningsproblem. OlaHe 6 september 2007 kl.21.37 (CEST)
Jag är för. Och instämmer att det bör vara Jultidningar och julalbum. --mikkeX 6 september 2007 kl.22.54 (CEST)
Jag håller med, det var ett bra kategorinamn. --Steamboat Willie 7 september 2007 kl.05.54 (CEST)

Hemmets Journal

Om jag tolkar den här artikeln rätt; Lee Falk's Fantomen – Den inbundna årgången, så lade Hemmets Journal ner sin julalbumutgivning 1964. Det kanske går att inflika i artikeln på något sätt... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 1 juli 2016 kl. 03.19 (CEST)