Diskussion:Knattarna

Från Seriewikin
Version från den 26 december 2013 kl. 11.41 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Knattarna, Nyköping)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mössornas färger

Info från: http://en.wikipedia.org/wiki/Huey%2C_Dewey%2C_and_Louie

Since the production of the 1987 animated series DuckTales, Huey, Dewey and Louie can usually  
be told apart by the color of their hats and/or clothing: 
Huey dresses in red (although he used to wear orange), Dewey in blue, and Louie in green.    
Disney's archivist Dave Smith, in "Disney A to Z," said, 
"Note that the brightest hue of the three is red (Huey), 
the color of water, dew, is blue (Dewey), and that leaves Louie, and leaves are green." 
Before DuckTales, the colors were not applied to the individual characters consistently; 
each character looked the same until colored, 
and often which colors belonged to which duck were decided by the colorist.

惑乱 分からん 13 mars 2006 kl.13.26 (CET)

Knattarna har olika färger på sina mössor, normalt blått, grönt respektive rött. Ibland har också gult förekommit.
I artikeln står det för närvarande: "Egmonts mösstandard används till stor del i Carl Barks' samlade verk. I tv-serierna Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr (Ankliv) samt Quack Pack används istället Disneys mösstandard." Strax innan förklaras vilken standard som Egmont har fastställt, men det står ingenting någonstans om vilken standard Disney själva använder. Om det som avser med "Disneys mösstandard" är att det inte finns någon standard, så borde det framgå av texten. E.G. 24 juli 2011 kl. 18.29 (UTC)
Disneys mösstandard beskrivs i posten ovan. Huey/Knatte=Röd, Dewey/Fnatte=Blå, Louie/Tjatte=Grön. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 24 juli 2011 kl. 20.57 (UTC)
...och nu är den informationen införd i artikeln också. Bra! E.G. 24 juli 2011 kl. 22.26 (UTC)

Phooey

Har någon koll på "Phooey", den fjärde bror(okej då, syster-)sonen som hoppar upp litet då och då. Och jag har ett starkt minne av att ha läst en skum Egmont-serie i svenska Kalle Anka där Phooey t.o.m. har en aktiv roll (Antagligen den enda han har haft) 1 (Det är jag som har skrivit, anonymt). 惑乱 分からん 17 juni 2006 kl.18.02 (CEST)

Aahh, nu hittade jag det: [1], [2] 惑乱 分からん 17 juni 2006 kl.18.56 (CEST)
Phooey måste få en egen artikel. Har han något namn på svenska? OlaHe 9 juli 2006 kl.22.34 (CEST)
Menar du knatten ur D97589 (där en fjärde knatte vid namn "Phooey" dyker upp på grund av ett blixtnedslag - förekommer i en enda serie) eller fenomenet där olika tecknare (b.la. Carl Barks) tecknat fel och råkat göra en fjärde knatte av misstag som lyckats ta sig igenom hela redaktionesprocessen fram till tryckning? Vilket vill du ha en artikel om? Tycker nog annars att det inte behövs någon egen artikel. Den förra behöver ingenting enligt min mening (ytterligare en dussinfigur ur dussingjorda Egmont-serier) och det andra tycker jag det räcker med att fenomenet förklaras under en egen delrubrik under "Knattarna".

För övrigt så vet jag inte om "Phooey" fått något namn i den Svenska översättningen (KA&C:o nr 41/1999), men fenomenet med gamla tecknare som inte kan räkna har ju så klart inget "officiellt" namn. --Steamboat Willie 9 juli 2006 kl.22.47 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Jag menar båda två -- den förstnämnda karaktären har väl fötts ur det sistnämnda fenomenet? Tyckte det var så kul att det finns så mycket skrivet kring en "icke-figur" att det kunde förtjäna en artikel. Men visst, en sektion i "Knattarna"-artikeln räcker väl utmärkt. OlaHe 9 juli 2006 kl.23.21 (CEST)
Om det var Don Rosa eller någon van Horn som läser ankistisk litteratur och kan sin Barks så skulle jag kanske tro att så var fallet, men nu är det här avsnittet skrivet av vad Geoffrey Blum kallar "Moonlighting BBC hacks", dvs. inhyrda dussinförfattare som gör allt från Tom & Jerry, Hacke Hackspett och Andy Panda till Barbie. Intrigen i [3] har för övrigt använts tidigare i ett "Hacke Hackspett"-avsnitt och det sägs att det dykt upp även i Tom och Jerry, men det har jag itne sett själv. --Steamboat Willie 10 juli 2006 kl.09.25 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas


Den nya serien tolkar iallafall jag som ett "in-joke", baserat på tidigare misstag. Det sägs ju att han "poppar fram ur intet för att försvinna direkt efteråt" och att "det händer mer och mer sällan, men ibland kommer han fram igen" (Kan inte de exakta citaten...). Jag tycker för övrigt att ankan borde heta "Spratte", men han verkar tyvärr inte ha något svenskt namn ;) [4] (På norska tror jag han heter Binkebane, som hänger ihop med resten av Ole, Dole, Doff - ramsan). 惑乱 分からん 9 juli 2006 kl.23.45 (CEST)
Tolka det som du vill, men så länge du inte kan få tag i en bekräftelse från Jack Sutter (engelsman, mest känd för "James Bond" och "Star Trek", skriver "Hacke Hackspett", "Musse Pigg" och "Kalle Anka" på löpande band) eller åtminstone Lars Jensen (Dansk, flitigt anlitad Egmont-medarbetare) så kommer i alla fall inte jag att tolka in det på det viset. Jag tror du gör för mycket av en enstaka figur i en enstaka serie i en stor mängd dussinserier med sammanlagt tusentals engångsfigurer. Det är lite som Spökplumpens yngre bror, eller det hundratals Långben-släktingar som nämns en enda gång. (Det är inte mer än ett halvdussin som dyker upp mer än en gång.), eller det dussin namn på Albin (Edvin, etc) som dyker upp genom åren i dagsstrippar. Jag är rädd att det är en övertolkning och önsketänkande att tro att serien om "Den fjärde Knatten" är något ankistiskt internskämt. I INDUCKS skulle han för övrigt inte varit sökbar alls om det inte vore för att Barks råkat rita en Knatte för mycket ett par gånger. Vill någon ha en Phoeey" föreslår jag Karate-Klanten i stället.--Steamboat Willie 10 juli 2006 kl.09.25 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Här är iaf en post från Lars Jensen ifrån DCML [5] (och [6]:
(Entry:)I'd be delighted to have precisions on the story D 97589 "Much Ado About Phooey"
(Reply:)You mean, about Phooey? In the story, it is explained that Phooey is not really 
a relative as such -- he's more a scientific phenomenon. He occasionally materializes next to HDL, 
then vanishes a few seconds later. It's all to do with the boys having been hit by lightning. 
I myself thought that was a very convincing and long overdue explanation.
(F.ö. hette han Birkebane på norska, och inte Binkebane.) 惑乱 分からん 10 juli 2006 kl.12.07 (CEST)
Ok, Jensens post tycks bekräfta att avsikten med "blixt-knatten" är att förklara fenomenet Phooey -- och att de båda alltså är samma figur. Men det kanske ändå räcker med en rubrik i Knattarna-artikeln. OlaHe 10 juli 2006 kl.12.38 (CEST)
Så här behandlar Wikipedia uppslagsordet: Phooey (Wikipedia) och så finns ju Katie Sullivans variant. --Steamboat Willie 10 juli 2006 kl.09.25 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas

Knattarna, Nyköping

Såg förresten på Disneytajm på Youtube att det skulle ha funnits en lokalavdelning till Nafs(K) i Nyköping med namnet Knattarna. Aktiv åtminstone 1987. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 22 december 2013 kl. 00.28 (CET)

Ja, själv har jag sett det i Seriewikin, uppslagsverket för folk i farten... --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 26 december 2013 kl. 07.17 (CET)
Aha, det var där den låg. Nu är föreningen nedlagd, men jag lägger till en liten länk i alla fall... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 26 december 2013 kl. 11.41 (CET)