Diskussion:Linda och Valentin: Samlade äventyr

Från Seriewikin
Version från den 22 oktober 2018 kl. 10.58 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bildtext till omslagen --

Jag lade in omslagsbilder till denna sida i december 2016 och kort därefter gjorde Wakuran en lämplig omdesign så att bilderna hamnade längst ned på sidan. Jag tycker att varje bild skall ha en fullständig beskrivning så därför skrev jag bildtexter som innehöll uppgifter om förlag, utgivningsår och ISBN, t.ex. hade volym 1 bildtexten "Omslag till "Linda och Valentin: Samlade äventyr 1" av J.-C. Mézières och P. Christin. Utgiven av Cobolt förlag 2014. ISBN 978-91-87861-00-0."

Men i februari 2018 förändrades sidan så att omslagen dels blev mindre och dels fick avsevärt kortare bildtext, t.ex. har volym 1 nu bildtexten "Linda och Valentin: Samlade äventyr 1". Jag förstår inte varför denna redigering var nödvändig. Visserligen finns uppgifter om förlag, utgivningsår och ISBN i tabellen med detaljer om utgivningen, men varför minska på fullständig beskrivningar som funnits i mer än ett år och varför göra bilderna mindre?

Denna vecka har det lagts till ett omslag från en engelskspråkig utgåva. Det är ett intressant tillägg men det finns ingen information om förlag m.m. Jag tycker att bildtexterna skall återställas till att innehålla fullständig beskrivningar och att omslaget från den engelskspråkig utgåvan skall ha liknande bildtext. Eller bryter detta mot någon skrivregel på Seriewikin?

Ovanstående frågeställning gäller även sidan "Blueberry: Samlade äventyr". --MGHG (diskussion) 20 oktober 2018 kl. 10.59 (CEST)

ISBN-numret står ju iofs ändå i tabellen, ovan. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 20 oktober 2018 kl. 12.13 (CEST)
Som Wakuran säger – samma info på flera ställen i artikeln gör den svårforcerad. Bildgallerierna är ju till för att just visa bilder, vilket gör att för mycken bildtext motverkar syftet. Dock – visst kan det finnas skäl till en fundering om typ isbn ska stå i galleriet snarare än i tabellen. Vad gäller bildstorlek så minns jag inte att jag noterat att bilderna gjorts mindre, men jag tycker nog de är lagom storlek nu —Keffy (diskussion) 21 oktober 2018 kl. 01.00 (CEST)
Jag tycker nog det blir enklare med ISBN-nummer i tabellen än i bildgalleriet. Angående bilder så tycker jag nog de ska vara så stora att de inte känns nedkrympta, men däremot vet jag inte hur många bilder som behövs, i sig. Tidigare har det funnits en policy att man ska hålla antalet bilder någorlunda begränsat, men jag är osäker på om det fortfarande gäller. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 21 oktober 2018 kl. 01.46 (CEST)
Enligt den tidigare inställningen för bilderna skulle de visas i storleken 200px, när gallery-funktionen infördes i februari 2018 så blev resultatet att bildernas storlek halverades. Jag tycker detta är för litet men det är förstås en smakfråga och kan även bero på vilket verktyg som används för att läsa sidan. Jag hade inte väckt frågan om bildtexter om det inte hade lagts in en bild från engelskspråkig utgåva. Jag anser att en bildtext skall vara självständig, men respekterar att man kan tycka att det räcker att utförlig information finns i tabellen ovanför. Men för den engelskspråkiga utgåvan finns inga detaljer. --MGHG (diskussion) 21 oktober 2018 kl. 18.33 (CEST)
Om man bara listar en singelvolym i den engelska utgåvan känns ändå ISBN litet godtyckligt. ComicWiki.dk brukar ha ganska många omslag, men där är det inte så viktigt med ISBN. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 21 oktober 2018 kl. 21.01 (CEST)
Det var jag som lade in bilden till en engelskspråkig upplaga och den borde väl åtmi stone ha uppgift om förlag, får väl erkännas. Jag skall se om jag kan återfinna den informationen.
Beträffande bildstorleken i artikeln har den inte så stor betydelse, eftersom den dels beror på den egna skärmstorleken och de egna skärminställningarna och man dels alltid kan klicka på en bild för att få upp den i originalformat på sin skärm. E.G. den 22 oktober 2018 kl. 11.58 (CEST)