Easter egg

Från Seriewikin
Version från den 12 mars 2008 kl. 05.21 av OlaHe (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Easter egg är en engelsk term som används för att beteckna dolda bilder, meddelanden eller funktioner i serier, filmer, böcker, dataspel och andra medier. En besläktad term är fan service, ett element som är överflödigt för handlingen men som är roligt för ett insatt fan.

Namnet betyder påskägg och har troligen anknytning till traditionen att leta efter gömda påskägg som påskharen placerat ut. Enligt andra källor kommer termen från filmen "Rocky Horror Picture Show", där faktiska påskägg ligger utplacerade i scenografin. En annan kandidat är filmen "Return of the Living Dead", där termen används för att beskriva behållare fyllda med zombier.

När det gäller påskägg i tecknade serier kan det röra sig om subtila, ofta metareferenser såsom skyltar, firmanamn, gatunamn eller byggnader som refererar till kända serieskapare eller redaktörer. Ett cameo är ett kort gästspel av en viss person, t.ex. en serieskapare, en seriefigur i sin civila identitet eller en insmugen seriefigur från ett annat förlag eller genre i en folkmassa. Ett cameo behöver inte nödvändigtvis uppfattas av alla läsare och kan därför sägas vara en sorts easter egg.

Se även