Skillnad mellan versioner av "Fiktiva universum"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (→‎Några fiktiva serieuniversum: +Bamses universum (term åtminstone använd i sluttexterna för filmerna.))
 
(10 mellanliggande versioner av 6 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Fiktiva miljöer i serier| ]]
[[Kategori:Fiktiva miljöer i serier| ]]
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
Ett '''fiktivt universum''' är en vanlig term för den påhittade värld där en viss fiktiv historia, t.ex. en serie, utspelar sig. Vanligtvis använder man termen "universum" då världen ifråga är så stor och utvecklad att den sträcker sig över fler än ett verk. Exempel på detta är de sammanlänkade [[superhjälte]]universum som förlagen [[Marvel]] och [[DC]] har skapat, och som majoriteten av deras titlar utspelar sig i.  
Ett '''fiktivt universum''' är en vanlig term för den påhittade verklighet där en viss fiktiv historia, till exempel en serie, utspelar sig.
 
Vanligtvis använder man termen "universum" då världen ifråga är så stor och utvecklad att den sträcker sig över fler än ett verk. Exempel på sådana universum är de sammanlänkade [[superhjälte]]universum som förlagen [[Marvel]] och [[DC]] har skapat, och som majoriteten av deras titlar utspelar sig i. Dessa är så omfattande att de snarast bör kallas fiktiva [[multiversum]].
 
Ett fiktivt universum behöver dock inte, som i superhjälteuniversumen, omfatta hela jorden och därtill andra planeter. Även en fiktiv småstad som [[Klackamo]] i "[[91:an]]" kan utgöra spelplatsen för ett fiktivt universum i denna mening, även om 91:ans värld i princip skall antas existera i vår egentliga verklighet snarare än i en alltigenom fiktiv verklighet.{{Källa behövs}}


==Några fiktiva serieuniversum==
==Några fiktiva serieuniversum==
*[[Marvels Universum]]
*[[Marvels universum (plats)|Marvels Universum]]
*[[DC:s Universum]]
*[[DC:s Universum]]
*[[Kalle Ankas universum]]
*[[Kalle Ankas universum]]
Rad 12: Rad 16:
*[[Star Trek]]s universum
*[[Star Trek]]s universum
*[[Star Wars]]' universum
*[[Star Wars]]' universum
*[[blueverse]] [[Algerra]]s universum
*[[Gensokyo]]
*[[Lista över figurer i Bamse|Bamses universum]]
{{stub}}
{{stub}}

Nuvarande version från 19 november 2020 kl. 23.17

Ett fiktivt universum är en vanlig term för den påhittade verklighet där en viss fiktiv historia, till exempel en serie, utspelar sig.

Vanligtvis använder man termen "universum" då världen ifråga är så stor och utvecklad att den sträcker sig över fler än ett verk. Exempel på sådana universum är de sammanlänkade superhjälteuniversum som förlagen Marvel och DC har skapat, och som majoriteten av deras titlar utspelar sig i. Dessa är så omfattande att de snarast bör kallas fiktiva multiversum.

Ett fiktivt universum behöver dock inte, som i superhjälteuniversumen, omfatta hela jorden och därtill andra planeter. Även en fiktiv småstad som Klackamo i "91:an" kan utgöra spelplatsen för ett fiktivt universum i denna mening, även om 91:ans värld i princip skall antas existera i vår egentliga verklighet snarare än i en alltigenom fiktiv verklighet.[källa behövs]

Några fiktiva serieuniversum

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!