Firefly

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Firefly är en superskurk i DC:s universum och en återkommande fiende till Batman. I det civila heter han Garfield Lynns. Han skapades av France Herron och Dick Sprang 1952.

En annan skurk med samma namn var Ted Carson som endast dök upp i ett enda äventyr 1959.


Firefly I (Garfield Lynns)

The Outsiders nr 16 med Firefly (i sin gamla dräkt) och Halo på omslaget. Bild av Brian Bolland. © DC

Garfield Lynns dyker först upp i Detective Comics nr 184. Här är han en avdankad specialeffektskille i filmbranschen som försöker råna en biograf genom att iscensätta en eldsvåda. Kuppen stoppas av Batman och Robin, och Lynns försöker fly i mörkret. Batman ser en eldfluga på avstånd och misstar den för att vara Garfield Lynns cigarettglöd, vilket gör att han springer åt fel håll. Garfield lyckas smita undan tack vare eldflugan. Inspirerad av detta återkommer han snart som en maskerad brottsling som kallar sig Firefly (=eldflugan) och använder specialeffekter, ljusmanipulation och illusioner i sina brott. Nästa gång han möter Batman och Robin blir han emellertid besegrad. Han återkommer flera gånger, bland annat som motståndare till Creeper och The Outsiders.

I följetongsäventyret "Knightfall" från 1993, återkommer Firefly som en rymling från Arkham Asylum. Här har han ändrat sin image och sitt tillvägagångssätt. Dels är han uppenbarligen mentalt störd, dels är han besatt av eld, en pyroman. Iklädd en asbestkostym med vingar och beväpnad med en eldkastare försöker han bränna ner platser i Gotham City som han inte fick besöka som barn. Batman äntrar till slut scenen och sätter stopp för förödelsen.

I senare framträdanden ändras Fireflys bakgrundshistoria något. Bland annat etableras det att han alltid varit besatt av elden och att han arbetade som pyroteknikexpert under sin tid i filmbranschen. I retrospektiv avslöjas också att Firefly var en protégé till Killer Moth tidigt i sin karriär. Huruvida Fireflys karriär som ljusmanipulerande superskurk också fortfarande är en del av figurens fiktiva historia (kontinuiteten) är osäkert.

"Den nye" Firefly har återkommit dussintals gånger med sin störda pyromani. Han har bland annat utkämpat en duell med Firebug för att få bli medlem i Black Masks gäng. I ett annat äventyr blev Fireflys utseende förstört då han fick nittioprocentiga brännskador i en explosion han själv orsakat.

Firefly syntes senare i tidningar som JLA och Villains United. Han såg slutligen ut att dödas av en OMAC i miniserien "The Omac Project" 2005, men tycks ha överlevt eftersom han därefter har synts till i Villains United Special, DC Universe, Gotham Underground och Batman: Streets of Gotham. På senare tid har han varit allierad med både Cheetahs Secret Society of Super-Villains och den nye Black Mask.


Första framträdande: Detective Comics nr 184 (juni 1952)

Firefly II (Ted Carson)

En kortlivad skurk med samma namn var Ted Carson, en rikemansson som hasardspelade bort sitt familjearv och blev en maskerad brottsling för att kunna fortsätta sitt vidlyftiga leverne. Han kämpar mot Batman och Batwoman i ett äventyr från 1959.


Första framträdande: Batman nr 126 (september 1959)


Firefly i andra medier

Firefly (pyromanversionen av Garfield Lynns) har dykt upp i flera av de animerade tv-serier som gjorts på DC:s serier:

  • I "The New Batman Adventures" gjordes Fireflys röst av Mark Rolston. Han dök upp i avsnitten "Torch Song" och "Legends of the Dark Knight".
  • I TV-serien "Justice League" gästspelar han i episoden "Only a Dream", även här röstspelad av Mark Rolston.
  • I TV-serien "The Batman" röstspelas han av Jason Marden och har medverkat i episoderna "The Big Heat", "Team Penguin" och "Fire and Ice". Senare i serien blir han Dr. Phosphorus (som är en helt annan figur i serietidningarna).

Externa länkar