Fredrik Strömberg

Från Seriewikin
Version från den 29 juli 2020 kl. 23.31 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Fredrik StrömbergBok & Bibliotek 2007 i Göteborg. © Lennart Guldbrandsson

Fredrik Strömberg, född 14 juli 1968, är journalist, författare och doktorand med tecknade serier som specialområde. Som frilansjournalist skriver han om serier i dags-, vecko- och månadspress och har sedan 1994 skrivit för tidningar som DN., Metro, Arbetet Nyheterna, Sydsvenskan, Svensk Bokhandel, International Journal of Comic Art, Strip! och Stripschrift. Han har skrivit förord till flera serieböcker, som samlingsvolymer med Kalle Anka & C:o, Bamse, Asterix med mera.

Sedan 1995 arbetar Strömberg som lektör av tecknade serier för Bibliotekstjänst, samt agerar rådgivare vad gäller deras inköp av engelskspråkiga serier. Han arbetar också kontinuerligt som föredragshållare om tecknade serier på bibliotek, företag etc.

Strömberg blev 1997 ordförande för den ideella riksföreningen Seriefrämjandet, en av redaktörerna för kulturtidskriften Bild & Bubbla, medlem i Urhundenjuryn med mera. Han var också drivande bakom det arbete som resulterade i etablerandet av Seriecenter i Malmö. Han arbetar även som curator för utställningar om serier, och har bland annat varit med och skapat utställningar som serier.nu, Manga! - de japanska seriernas intåg och Duckomenta Malmö.

1999 debuterade Strömberg som författare med boken "100 oumbärliga seriealbum", och det har sedan dess hunnit bli ytterligare ett antal böcker, utgivna på flera olika språk. Boken "The Comics Go to Hell – A Visual History", utgiven av Fantagraphics i USA, nominerades till en Eisner Award.

Sedan 2000 är Strömberg kursansvarig för Serieskolan i Malmö.

2017 överlämnade Strömberg SeFs roder till Thomas Karlsson.

Skrivet om serier

Kuriosa

  • Är ex-kollusor 2357 och gift med kollusor 1661 Hanna Strömberg.
  • Historien "Death Master of the Secret Island" i den illustrerade prosaantologin "Captain Midnight Chronicles" av Trina Robbins innehåller figuren Doctor Fredrik Stromberg. När historien publicerades arbetade Fredrik Strömberg med just sin doktorsavhandling om serier.

Recensioner

Fredrik Strömberg har själv recenserat ett stort antal serier för Bild & Bubbla, men här listas endast recensioner av hans egna verk.

Externa länkar


företrädare
Svante Kjellberg
Ordförande i Seriefrämjandet
1997–2017
efterträdare
Thomas Karlsson