Garé Barks

Från Seriewikin
Version från den 1 december 2005 kl. 22.14 av Daha6439 (diskussion | bidrag) (minikorr, svenskan använder endash, inte emdash)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Garé Barks (1940). Foto från Inducks.

Garé Barks (född Margaret Wynnfred Williams) (1917–1993) föddes på Hawaii och var bl.a. en framgångsrik landskapsmålare. Genom sitt giftermål med den legendariske serieskaparen Carl Barks kom hon även att bli verksam som bakgrundstecknare, tuschare och textare. Hon bidrog till, tuschade och textade flera av Carls serier. Hon deltog aktivt i skapandet av åtminstone en serie.

Garé studerade konst på The Punahou Academy i Honolulu, Hawaii, och arbetade som skissare på sin fars arkitektfirma. 1936 flyttade hon till Boston, Massachussetts, för att gå på Vesper George School of Art. Jobbade länge som ritare på McDonnell Douglas. Gifte sig 1954 med Carl Barks, hennes andra äktenskap och Carls tredje.

Garé Barks är praktiskt taget okänd i seriekretsar eftersom hon inte skapade några serier på egen hand vad man vet. Dock har hon utan tvivel haft stor inverkan på både Carl Barks och hans serier. Eftersom serierna skapades i Carls namn så är det oklart hur stor inverkan hon haft på de serier som inspirerat så många, men klart är att Garé bidrog mycket till bakgrundshistorierna och mytologin i Carl Barks historier. Garé sägs även ha varit den som lärde Carl Barks att måla, en sysselsättning som gav honom inkomster på senare år.

En målning av Garé valdes ut att skickas till de amerikanska trupperna under Gulfkriget (Operation Desert Storm).

Övriga serier

Garé bidrog med skämt till Miks "Ferd'nand".

Externa länkar