Hans Lindahl

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Hans Lindahl
Född:∗ 1954-10-15 (65 år)

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Grupp(er):Team Fantomen
Serier i urval
"Fantomen"
"Lilla Fridolf"
"Chuck Riley"
"Axel B. Storm"
Fantomen och Jacob Grimm av Hans Lindahl. © KFS/Bulls

Hans "Hasse" Lindahl, svensk serieskapare, född 15 oktober 1954.

Lindahl debuterade i Svenska Serier med serien "Axel B. Storm" som han både skrev och tecknade. Han tecknade sedan ett av de vinnande bidragen i Svenska Seriers manustävling; "Tänkaren" skriven av Peter Lundberg och Mikael Poromaa. Tidningen hann dock läggas ner så denna serie publicerades i Fantomen nr 12/1982.

Därefter har Lindahl mest gjort sig känd som "Fantomen"-tecknare. Hans första "Fantomen"-äventyr, "Zombieligan", med manus av Donne Avenell, publicerades i nr 4/1983. Sedan 1998 skriver han manus till de flesta av de äventyr han själv tecknar, samt har även skrivit en del manus som andra tecknat. Totalt har han varit medskapare till över 80 Fantomenäventyr. Lindahl lägger (enligt Fantomenredaktören Mikael Sol) av som Fantomentecknare 2015.

Hans Lindahl har även tecknat fler serier i äventyrsgenren: ett avsnitt av "Kerry Drake" för Seriemagasinet, polisserien "Murphys Lag" i Agent X9 i början av 1990-talet (tillsammans med Claes Reimerthi), samt "Chuck Riley" för samma tidning.

Han tecknade även humorserien "Lilla Fridolf" 1990–1994.

Sedan 2012 är Lindahl tillsammans med Claes Reimerthi redaktör för de "Fantomen"-äventyr som produceras av Team Fantomen.

Utmärkelser

Mer om Hans Lindahl

  • Olof Siverbo: Laget bakom Murphy (B&B 2/1991)
  • Hans Lindahl (notis i B&B 3/2000)

Recensioner