Skillnad mellan versioner av "Iron Fist"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (bild)
(från wikipedia - behöver formattering)
Rad 11: Rad 11:
 
[[Kategori:Marveltidningar]]
 
[[Kategori:Marveltidningar]]
 
[[Bild:Iron_Fist.JPG|frame|right|[[Iron Fist]] tecknad av [[David Aja]] och skriven av [[Ed Brubaker]] och [[Matt Fraction]] från ''The Immortal Iron Fist'' nr 3 (2007). © [[Marvel Comics]].]]
 
[[Bild:Iron_Fist.JPG|frame|right|[[Iron Fist]] tecknad av [[David Aja]] och skriven av [[Ed Brubaker]] och [[Matt Fraction]] från ''The Immortal Iron Fist'' nr 3 (2007). © [[Marvel Comics]].]]
Även känd som '''Järnnäven''' på svenska.
+
'''Iron Fist''' ('''Daniel "Danny" Rand''') även känd som '''Järnnäven''' på svenska är en kampssportsvirtous från [[Marvel]]. Iron Fist skapades av [[Roy Thomas]] och [[Gil Kane]] och framträdde för första gången i det 15:e numret av ''[[Marvel Premiere]]'' i maj 1974.
 +
 
 +
==Utgvning==
 +
Iron Fist skapades av [[Marvel Comics]] i början av 1970-talet, tillsammans med andra figurer som [[Shang-Chi]] (Mästaren på karate), i en tid då populariteten för kampsport fått ett tillfäligt stort uppsving. Iron Fist uppträdde i nio nummer av ''Marvel Premiere'' (#15–24) innan han fick en egen serietidning i november 1975. Han framträdde också i ''[[Deadly Hands of Kung Fu]]'' från nummer 10. Försäljningen minskade snart och den egna titeln lades ner efter femton nummer. De lösa ändarna av historien togs upp och avslutades i ''[[Marvel Team-Up]]'' (#63-64). Iron Fist dök sedan upp i ''[[Power Man]]'' (#48) där han slogs tillsammans med Luke Cage. Efter några nummer bytte tidningen Power Man namn till  ''[[Power Man and Iron Fist]]'' och publicerades fram till och med nummer 125 i september 1986.
 +
 
 +
Under 1990-talet och 2000-talet har han framträtt i ett flertal miniserier och gästspelat i andra marvelpublikationer, till exempel i [[John Byrne]]s [[Namor]] mellan åren 1991–1992.
 +
 
 +
==Annan media==
 +
===Film===
 +
Skådespelaren Ray Park är tänkt att spela huvudrollen i en film baserad på serien som är planerad till någon gång under 2008 [http://www.imdb.com/title/tt0202406/]. Filmen har varit under planeringsstadium under flera år och det är fortfarnde oklart om filmen kommer senareläggas igen.
 +
 
 +
===Tv-spel===
 +
Iron Fist finns med som en icke spelbar figur i tv-spelet ''[[Spider-Man and Venom: Maximum Carnage]]'' (1994), som är släppt på konsollerna Super Nintendo och Sega Genesis.
 +
 
 +
 
 
{{Avengers}}
 
{{Avengers}}
 
{{stub}}
 
{{stub}}

Versionen från 19 mars 2007 kl. 12.39

Iron Fist tecknad av David Aja och skriven av Ed Brubaker och Matt Fraction från The Immortal Iron Fist nr 3 (2007). © Marvel Comics.

Iron Fist (Daniel "Danny" Rand) även känd som Järnnäven på svenska är en kampssportsvirtous från Marvel. Iron Fist skapades av Roy Thomas och Gil Kane och framträdde för första gången i det 15:e numret av Marvel Premiere i maj 1974.

Utgvning

Iron Fist skapades av Marvel Comics i början av 1970-talet, tillsammans med andra figurer som Shang-Chi (Mästaren på karate), i en tid då populariteten för kampsport fått ett tillfäligt stort uppsving. Iron Fist uppträdde i nio nummer av Marvel Premiere (#15–24) innan han fick en egen serietidning i november 1975. Han framträdde också i Deadly Hands of Kung Fu från nummer 10. Försäljningen minskade snart och den egna titeln lades ner efter femton nummer. De lösa ändarna av historien togs upp och avslutades i Marvel Team-Up (#63-64). Iron Fist dök sedan upp i Power Man (#48) där han slogs tillsammans med Luke Cage. Efter några nummer bytte tidningen Power Man namn till Power Man and Iron Fist och publicerades fram till och med nummer 125 i september 1986.

Under 1990-talet och 2000-talet har han framträtt i ett flertal miniserier och gästspelat i andra marvelpublikationer, till exempel i John Byrnes Namor mellan åren 1991–1992.

Annan media

Film

Skådespelaren Ray Park är tänkt att spela huvudrollen i en film baserad på serien som är planerad till någon gång under 2008 [1]. Filmen har varit under planeringsstadium under flera år och det är fortfarnde oklart om filmen kommer senareläggas igen.

Tv-spel

Iron Fist finns med som en icke spelbar figur i tv-spelet Spider-Man and Venom: Maximum Carnage (1994), som är släppt på konsollerna Super Nintendo och Sega Genesis.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!