Jag spelar för dig

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Jag spelar för dig" (orig. Melody Time) är en tecknad långfilm producerad av Walt Disney och släppt 1948. Filmen är en uppföljare till "Spela för mig", och består liksom denna av ett antal "minimusikaler", tecknade kortfilmer vars handling berättas genom en framfördsångtext.

Handling

"Jag spelar för dig" omfattar sju fristående kortfilmer:

  • "Once upon a Wintertime" – det unga förälskade paret Jenny och Joe tillbringar en vinterdag under det sena 1800-talet med en skridskotur på en skogstjärn.
  • "Bumble Boogie" – en surrealistisk saga om en humla fångad i en värld av musikinstrument.
  • "The Legend of Johnny Appleseed" – en återberättelse av den amerikanska verklighetsbaserade legenden om den gudfruktigeoch och apelplanterande nybyggaren John Chapman.
  • "Little Toot" – en filmatisering av Hardie Gramatkys bilderbok med samma namn, på svenska kallad "Lilla Tråget".
  • "Trees" – Joyce Kilmers poem om ett träds skiftningar under ett års tid.
  • "Blame it on the Samba" – Kalle Anka, José Carioca och Aracuan dansar loss till sambatakter.
  • "Pecos Bill" – western-legenden om en nybyggarpojke som växer upp bland prärievargar och blir Texas mest ryktbare cowboy och äventyrare: Pecos Bill.

Tecknade serier

Pecos Bill, från Mickey Mouse #488. © Disney

"Jag spelar för dig" har aldrig blivit överfört till seriemediet i sin helhet, men några av kortfilmerna har gett upphov till serier.

Samtliga dessa tre filmer har också gett upphov till en mindre mängd originalserier: 1956 publicerades Al Hubbards "A New Adventure of Johnny Appleseed", i vilket titelfiguren möter Piff och Puff; under 1950-talet var "Pecos Bill, the Toughest Cowboy in the West" ett relativt frekvent förekommande inslag i brittiska Mickey Mouse Weekly; och vid mitten av 1970-talet producerades nya avsnitt av "Lilla Tråget" i Danmark.

I Sverige är såväl "Johnny Appleseed" som "Pecos Bill" opublicerade, men samtliga avsnitt av "Lilla Tråget" är publicerade i Kalle Anka & C:o.