Janne Lundström

Från Seriewikin
Version från den 8 november 2007 kl. 11.00 av 84.244.213.70 (diskussion) (Serieproduktion)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Johan Vilde och sändebudet" (nr 3), omslag av Jaime Vallvé, © 1980 Rabén och Sjögren

Jan Lundström (född 1941 i Simrishamn), serieförfattare, barnboksförfattare, serietidningsredaktör, serieskribent samt en av grundarna till Seriefrämjandet.


Biografi

Serieproduktion

Under slutet av 1960-talet bearbetade Janne Lundström och Magnus Knutsson italienska och amerikanska Fantomenäventyr, som publicerades i tidningen Fantomen och X9. Redaktionen ansåg att dessa äventyr inte var tillräckligt bra för att publiceras i befintligt skick, samtidigt som det var billigare än att producera helt egna avsnitt. Vissa italienska avsnitt bearbetades såpass hårt att det egentligen var fråga om en helt ny berättelse till befintliga bilder. Därifrån var steget inte långt till att skriva helt egna Fantomenmanus, vilket Lundström började med 1970 när tidningen så smått började satsa på egen licensproduktion igen. Lundströms och Knutssons manus kom att bli stilbildande för den svenska licensproduktionen av "Fantomen".

Eftersom de italienska Fantomenäventyren var relativt bra teckningsmässigt gjordes ett experiment där Lundström skrev ett manus åt det italienska förlaget Fratelli Spada. Tanken var att det skulle tecknas av Germano Ferri, som ansågs vara den bäste tecknaren. Nu blev det till slut andra tecknare som fick jobbet, men äventyret publicerades först i Italien 1972 och därefter i Sverige 1973. Det blev dock ingen fortsättning på detta eftersom Fratelli Spada kort därefter upphörde med licensproduktionen. Lundström fortsatte istället att skriva manus till den svenska Fantomentidningen fram till 1977.

När Lundström arbetade på en idé till ett Fantomemanus som utspelade sig under 1600-talet i de svenska kolonierna i Afrika, beslöt han sig istället för att utveckla en ny serie. Denna serie blev "Johan Vilde", som tecknades av Jaime Vallvé och vann Rabén och Sjögrens serietävling 1976. Lundström och Vallvé producerade totalt fyra album i serien 1977–82. Därefter har Lundström skrivit flera ungdomsromaner om Johan Vilde.

Övriga serier som Lundström skrivit är bl.a. "Gerilla-Serien", manus till "Mystiska 2:an"-albumet "Sacho, Stefan och Langaren" från 1982, samt den licensproducerade versionen av "Kilroy" på 1970-talet.

Lundström återvände till seriemediet 2007 med ett nytt Fantomenäventyr, 30 år efter att han senast skrev manus till serien. Äventyret utspelar sig i de svenska och portugisiska kolonierna i afrika under 1600-talet.

Redaktörskap

Redaktör för tidningarna X9/Agent X9 från starten 1969 till 1975, samt Western-Serier 1975.

Övrigt serierelaterat

Janne Lundström var med och grundade Seriefrämjandet 1968 och var redaktör för deras tidning Thud (föregångaren till Bild & Bubbla) 1968–73. Han har skrivit ett flertal artiklar och andra texter i Thud och B&B.

I serietidningen Knasen bidrog Lundström med två artikelserier om skämtseriernas berättarteknik; "Det roligas teknik" och "Det roliga" på 1980-talet. "Det roligas teknik" samlades i en bok utgiven av Alvglans 1984.

Barn- och ungdomsböcker

Förutom sin serieproduktion är Lundström mest känd som författare av en mängd barn- och ungdomböcker, varav många har anknytning till Afrika. Är sedan 1991 ledamot av Svenska Barnboksakademin (stol 6).

Index över Fantomenäventyr

Utmärkelser

Skrivet om serier

  • Janne Lundström: "Det Roligas Teknik", Alvglans 1984. (Handbok om berättarknep i traditionella skämtserier.)
  • "Det Roligas Teknik" och "Det Roliga" (återkommande spalter i tidningen Knasen under 1980-talet)

Recensioner i Bild & Bubbla

Externa länkar