Johan och Pellevin

Från Seriewikin
Version från den 7 mars 2019 kl. 13.58 av E.G. (diskussion | bidrag) (förtydligad bildtext)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Pellevin och Johan, huvudfigurerna i "Johan och Pellevin" av Peyo. © upphovsmannen.

"Johan och Pellevin" ("Johan et Pirlouit" i original), belgisk komisk äventyrsserie skapad av Peyo.


Handling

I början kallades serien enbart för "Johan" och handlade om en ung väpnare i medeltida slottsmiljö, men det var först när figuren Pellevin introducerats som populariteten sköt i höjden. Även om serien är en lättsam äventyrsserie ämnad för en yngre publik, kan Pellevin ses som en figur för comic relief gentemot den mer allvarsamme Johan.

Efter hand fungerar Johan snarare som riddare vid kungens slott, medan Pellevin fungerar som hans väpnare. Egentligen är dock Pellevin kungens narr, en titel som han tilldelas i albumet "Vilden i Klippiga skogen".

Historik

"Johan" debuterade i den belgiska dagstidningen La Dernière Heure 1946. Men efter ett tag började Peyo jobba för Le Soir, och där publicerades serien 1948-1952 med kortare serier. 1952 gick han över till Le Journal de Spirou, efter att hans gamla kompis Franquin sålt in honom. Där börjar han, i och med historien "Förrädaren", producera albumlånga avsnitt.

Peyo arbetade på serien till och med albumet "Den förtrollade hunden". Därefter har serien (efter 24 års uppehåll) fortsatts av hans studio.

"Johan och Pellevin" var även serien där Smurferna för första gången syntes till (i albumet "Den förtrollade flöjten", 1960).

Utgivning i Sverige

Första gången serien dök upp i Sverige var c:a 1960, i Göteborgs-Tidningen, under namnet "Riddar Hans". I Sverige gavs albumen först ut av Coeckelberghs, sedan av Carlsen Comics. Förekom även i Tintins äventyrsklubb.

Två korta episoder ingick även i antologialbumet "Nu är det jul igen!".

Utgivning

Johan och Pellevin i andra medier

Filmen "Den förtrollande flöjten" marknadsfördes ibland som en smurffilm och visades då under titeln "Smurferna och den förtrollade flöjten".

Recensioner

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!