Kategoridiskussion:Seriebutiker

Från Seriewikin
Version från den 11 december 2011 kl. 23.45 av OlaHe (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Det pågår en diskussion om att byta namn på den här kategorin till något som inkluderar även seriehandlare, distributionsföretag etc. Se här och tyck till! OlaHe 18 januari 2010 kl. 19.48 (UTC)

Verkar som att åtminstone sju användare är för att byta namn på kategorin. Några brasklappar, men inga direkta invändningar.
Så, ska kategorin heta "Seriebutiker och seriehandlare", eller "Seriebutiker och handlare", eller något tredje alternativ? OlaHe 28 mars 2010 kl. 17.24 (UTC)
Annan fråga är ju om man ska döpa om alla underkategorier också? Eller låta "överkategorin" vara "Seriebutiker och seriehandlare" medan underkategorier kan vara "Svenska seriebutiker" etc. ? OlaHe 30 mars 2010 kl. 16.58 (UTC)
Nej, underkategorier blir bara rörigt, i mitt tycke. Keep it simple. --David Haglund 30 mars 2010 kl. 22.44 (UTC)
Vad jag menar är att kategorin redan har underkategorier. Och frågan är om vi ska döpa om dem också eller låta dem heta som de är? Antingen kan man ha överkategorin "Seriebutiker och handlare" med underkategorierna "Svenska seriebutiker och handlare", "Norska seriebutiker och handlare" etc. Eller så kan man ha överkategorin "Seriebutiker och handlare" med underkategorierna "Svenska seriebutiker", "Norska seriebutiker" och kanske en för bara "Seriehandlare". För du menar väl inte att vi ska ta bort alla underkategorier som redan finns? OlaHe 31 mars 2010 kl. 06.42 (UTC)
Är underkategorier rörigt? Nu har jag inte varit inblandad i kategoridiskussioner här på Seriewikin tidigare, men min erfarenhet från Wikipedia är att kategorier underlättare för användandet. Dvs jag vill ha fler kategorier, inte färre. Dessutom är väl "seriehandlare" en person anställd i (fysisk eller webbaserad) seriebutik alt. grossist(butik) för serier. Men jag kanske övertolkar betydelsen där. En tredje fråga är om det är rekommenderat att skapa kategorin Kategori:Seriebutiker i Göteborg. Jag är på att väg att migrera en hel del information från den här sidan och göra alla uppdateringar på Seriewikin i fortsättningen. Då skulle fler geografiska underkategorier vara mycket praktiskt.--PAJA 11 december 2011 kl. 18.15 (CET)
Det fanns en tidig konsensus att hålla ner antalet kategorier i Seriewikin för överskådlighetens skull. Men framför allt handlar det om att alla kategorier ska vara väl motiverade, de ska diskuteras innan de skapas och de ska fylla en funktion som känns som att den tillför något.
Personligen föredrar jag att inte införa alltför många specialiserade kategorier eller underkategorier, jag tycker Wikipedia är en ganska rörig konstruktion, men som wikiredaktör säger jag: Om flera tycker motsatsen så kan så gott som alla beslut om Seriewikin omprövas. De aktiva användarna varierar med tiden, och därför ska även gamla beslut kunna ändras, via konsensusdiskussioner eller omröstning/majoritetsbeslut.
(För övrigt: Underkategorier har vi gott om, men till skillnad från Wikipedia så brukar vi dubbelkategorisera i både övre och under kategorier. Man kan alltså hitta t.ex. 91:an i kategorin "Svenska seriefigurer", men man ska även kunna hitta honom i kategorin "Seriefigurer" utan att behöva leta i någon underkategori.)
Detta om detta. Men nu gäller frågan om vi ska ha underkategorier för seriebutiker i olika städer? Jag har varit tveksam till det tidigare, men jag kan förstås förstå det praktiska för den som letar efter sådana butiker i olika geografiska områden. (Å andra sidan kanske det inte kategorin är så stor hjälp för den som söker levande butiker eftersom vi även har artiklar om nedlagda.) Vad tycker ni övriga?
Slutligen kvarstår ju frågan som hela den här diskussionen började med – ska vi bredda kategorin för att även inkludera artiklar som Diamonds, Lasse Dolores etc.? OlaHe 11 december 2011 kl. 23.45 (CET)