Skillnad mellan versioner av "Krister Petersson"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Bara lite Petersson-kuriosa)
m (→‎Kuriosa: format)
Rad 20: Rad 20:


==Kuriosa==
==Kuriosa==
*Krister Petersson medverkade första gången som tecknare i 91:an redan i mitten av 1960-talet. Som 11-årig läsare sände han en skämtsam seriestripp, "Gubben på isen", till tidningens insändarsida, "Avigsidan". Den publicerades i nr 15/1967.
*Krister Petersson medverkade första gången som tecknare i ''91:an'' redan i mitten av 1960-talet. Som 11-årig läsare sände han in en skämtsam [[seriestripp]], "Gubben på isen", till tidningens insändarsida, "Avigsidan". Den publicerades i nr 15/1967.


== Utmärkelser ==
== Utmärkelser ==

Versionen från 12 mars 2009 kl. 12.33

Furir Revär och 91:an av Krister Petersson. © Egmont
"Uti vår hage julalbum" 1995 med huvudpersonen Faló på omslaget. © Semic/Krister Petersson

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Krister Petersson (född 1956), svensk serieskapare som främst har gjort sig känd som tecknare på "91:an" samt sina egna skapelser "Uti vår hage" och "Vi å pappa".

Historik

Krister Petersson föddes 1956 i Nävragöl, Blekinge. Han beskriver sig själv som en medelmåttig elev i skolan och trots toppbetyg i teckning gick Krister inte någon tecknarutbildning efter avslutad grundskola – han utbildade sig istället till möbelsnickare. Efter ett par år såg Krister att ett företag vid namn Telub i Växjö behövde tecknarelever, så han skickade in några arbetsprover och blev därmed också anställd. Här gjorde Krister under 5 år illustrationer och bruksanvisningar för allt ifrån tvättmaskiner till försvarsmateriel. Han arbetade även med att göra sprängskisser.

Sommaren 1980 fick Krister sina första alster publicerade i tidningen Svenska Serier (som har varit en fin mylla för groende talanger) under rubriken "Uti vår hage". Detta för att inte från början låsa vad serien skulle kunna handla om, utan mera fritt kunna röra sig i persongalleriet. Att det sedan kom att handla mer och mer om "tosingen på Friggagatan å hanses bror" är en annan historia. Exakt var samhället Mjölhagen ligger är Krister själv förtegen om. Han påstår att det ligger i ett fiktivt Småland.

Kristers serier höll redan från första början hög klass och han kontaktades därför av 91:an-redaktionen. Han visade sig vara en alldeles utmärkt 91:an-tecknare och har alltsedan dess jobbat på serien. Numera närmar sig Krister siffran 200 i antal gjorda 91:an-avsnitt, vilket är ungefär lika många som en annan av 91:an-stallets mest produktiva medarbetare, Jonas Darnell. Antalet 91:an-serier hade antagligen varit högre om inte Krister hade tecknat två egna serier samtidigt, både "Vi å pappa" och tidigare nämnda "Uti vår hage". Dessa två har gått rätt in i 91:an-läsarnas hjärtan och "Uti vår Hage" har sedan ett par år tillbaka en egen tidning. Som kuriosa kan nämnas att Kristers favoritfigur är 87:ans elaka morsa Bottina Axelsson och att favoritavsnitten i 91:an är "Sommar och sol" (17/1993) och "Skidan den slinter" (1/1964).

På något sätt verkar det som att Krister aldrig till fullo vunnit gemene mans hjärta, utan de flesta supportrarna kommer från den generation som växt upp med Faló (huvudfiguren i "Uti vår hage") i 91:an. Få tecknare har dock lyckats fånga den svenska folksjälen så som den bara kan te sig i en småstad någonstans i Sverige. Humorn påminner en hel del om "Rit-Ola"s "Biffen och Bananen", en klassisk slapstickserie som ska ha varit en av Kristers inspirationskällor. En annan är "Sympatiska Filip" av Einar Lindberg.

Som övriga inspirationskällor nämner Krister ofta även två av det tidiga 1900-talets största humortecknare, Oskar Andersson (mera känd som "OA") och Albert Engström.

På senare år har hans son Martin Petersson assisterat på "Uti vår hage" som tuschare.

Kuriosa

  • Krister Petersson medverkade första gången som tecknare i 91:an redan i mitten av 1960-talet. Som 11-årig läsare sände han in en skämtsam seriestripp, "Gubben på isen", till tidningens insändarsida, "Avigsidan". Den publicerades i nr 15/1967.

Utmärkelser