Li Österberg

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Li Österberg på svenska small press expo-festivalen, april 2008. Foto & © : Makan Ebrahimi-Rahmati.

Bilden tillåten för användning endast på Seriewikin.

Li Österberg är en svensk serieskapare född 1978, känd som tecknare till Johannasviten, skriven av Patrik Rochling. Hon har även gjort det egna albumet "Det är inte så här det ska vara", gett ut ett flertal nummer av sitt eget fanzin Agnosis, samt medverkat i antologin "Allt för konsten".


Historik

Li Österberg är uppvuxen i Sandviken och gick under 90-talet på Hammargymnasiets bildestetiska program. Senare gick hon under tre år på Serietecknarskolan i Hofors (den ettåriga grundkursen framhåller hon som ett särskilt viktigt steg i sin utveckling), samtidigt som hon började utveckla sin professionella seriekarriär. För närvarande (2008) är hon bosatt i Borås, där hon utbildar sig till bibliotekarie.

Tecknandet började tidigt och serier började hon att göra redan i mellanstadiet. I ungdomsåren var det främst frågan om serier som utspelade sig i en annan tid eller fantasyserier med många komiska inslag.

Brytpunkten kom 1998 då hon publicerades professionellt för första gången. I Optimals antologi "Allt för konsten" nr 1 finns hennes självbiografiska och humoristiska "Sagan om flickan som bara ville rita". Österbergs självbiografiska alster publicerades därefter i samtliga efterföljande "Allt för konsten"-album. Ytterligare publicering skedde bl.a. Adam Bomans webbfanzin Wonderful Comics.

"Johanna" av Li Österberg och Patrik Rochling. © upphovsmännen.

Ett samarbete med konstnären Lazze X Strandberg resulterade 2000 i seriealbumet "Lazze X – Wilmers ökände bror". Själv är hon inte nöjd med resultatet och räknar det mer som ett amatörprojekt än ett "riktigt" seriealbum.[1]

En mer självständig albumdebut blev "Johanna" från 2003. Figuren Johanna dök ursprungligen upp som bifigur i några av de tidiga serier som Österberg gjorde tillsammans med Patrik Rochling. Hon blev snart huvudfigur i merparten av upphovsmännens gemensamma verk. Första albumet "Johanna", huvudsakligen författat av Rochling och huvudsakligen tecknat av Österberg, släpptes av Optimal Press och fick ett gott kritikermottagande. Sedermera utvecklades serien till en hel svit där fler och fler bifigurer utvecklades. Uppföljaren "Hjärtat brinner" gavs ut 2005 av Optimal och tredje delen "Skaparens folk" (där Johannas kompis Klara fick en mer central roll) kom 2006 från Komika Förlag. Serierna om Johanna skildrar vardagssituationerna kring den egensinniga Johanna och den mer osäkra Klara.

Efter att under en lång tid ha tecknat Johanna-serier med Rochling började Österberg återigen att teckna serier på egen hand 2004. Enligt egen utsago insåg hon då plötsligt att det det inte fanns några möjligheter att få dem publicerade: "Utrymmet jag hade på Optimal var tills vidare upptaget av Johanna-serierna och Galago verkade inte intresserade."[1]

Lösningen på detta var det egna fanzinet Agnosis, som till dags dato har kommit ut i sex nummer och som har rönt stor uppmärksamhet för att vara en amatörpublicerad, fotostatkopierad publikation. Innehållet i Agnosis består främst av självbiografiska serier och kretsar ofta om Lis egna upplevelser av tärande utanförskap, sociala fobier m.m. Men här förekommer även fiktiva vardagsrealistiska noveller samt serier med historiskt, religiöst, och lätt fantasyinspirerat innehåll. Flera av serierna från Agnosis samlades i soloalbumdebuten "Det är inte så här det ska vara", utgiven 2008 på Komika.

Stil och innehåll

Li Österberg tecknar huvudsakligen i svart/vitt och i en skarp klara linjen-inspirerad stil. Innehållet är vanligtvis självbiografiskt och vardagsrealistiskt, men som noterats förekommer även historiska skildringar och enstaka övernaturliga inslag. Hennes tidigaste alster var ofta rena fantasyserier. Hon har en gedigen kunskap om historia och religion som ofta kommer till uttryck i hennes serier.

Vanliga teman i hennes självbiografiska alster är hennes utanförskap. Hennes (självupplevda) blyghet, neuroser, sociala fobi och brist på social kompetens är ämnen hon ständigt återkommer till, liksom sin ambivalenta inställning till sexualitet. Både melankoliska och dråpliga är ofta skildringarna av hennes familj, föräldrarna och den enorma syskonskaran som aldrig förstår sig på henne.

Blandningen av lättsam humor, svart humor och djupaste allvar har funnits i hela hennes produktion. Humorn är fortfarande närvarande, men utvecklingen har gått åt det allvarliga hållet. I en intervju i Bild & Bubbla nr 3–4/2005 berättar hon angående sin debut i "Allt för konsten": "Nästan varje sida avslutas med en humoristisk poäng. Det har jag definitivt kommit ifrån nu. Jag tycker fortfarande att det är viktigt med humor, men tycker inte att den behöver finnas där hela tiden. Mina serier har nog blivit mer melankoliska och filosoferande."[1]

Inspirationskällor

Serieskapare som Li Österberg har nämnt som inspirationskällor inkluderar Peter Madsen (främst under hennes fantasyperiod), Daniel Ahlgren, Carla Speed McNeil och Roberta Gregory.[2] Gilbert Hernandez, Jaime Hernandez och Adrian Tomine har ofta påståtts vara inspirationskällor till "Johanna"-serien, men det stämmer inte enligt Österberg själv, åtminstone inte från första början.[1] Däremot har åtminstone Rochling i efterhand bekänt en påverkan av Bröderna Hernandez och deras Love and Rockets.[källa behövs]

Undervisning

På serieskolan Serios i Vingåker har Österberg hållit i föreläsningar och workshop tillsammans med Rochling, som där ansvarar för lejonparten av undervisningen.

Övrigt

Li Österberg är en flitig webbskribent på sin blogg A-gnosis.

Utgivna album

  • Li Österberg efter text av Lazze X Strandberg: "Lazze X – Wilmers ökände bror", Salvekvack förlag 2000. Utgåva: LXSS001
  • Li Österberg och Patrik Rochling: "Johanna", Optimal Press 2003. ISBN 91-88334-69-4.
  • Österberg och Rochling: "Hjärtat brinner", Optimal Press 2005. ISBN 91-88334-85-6.
  • Österberg och Rochling: "Skaparens folk", Komika Förlag 2006. ISBN 91-975919-4-7.
  • Österberg och Rochling: "Pusselbitar", Komika Förlag 2008. ISBN 91-86190-01-9.
  • Österberg: "Det är inte så här det ska vara", Komika Förlag 2008. ISBN 9197642927

Utgivna fanzin

Priser och utmärkelser

  • Sandvikens Kulturstipendium 2007

Artiklar i Bild & Bubbla

  • "Flickan som bara vill rita – en intervju med Li Österberg" (Bild & Bubbla nr 3–4/2005)

Recensioner i Bild och Bubbla

Externa länkar

Fotnoter

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Flickan som bara vill rita – en intervju med Li Österberg", Bild & Bubbla 3–4 2005
  2. Agnosis nr 1, 2004.