Linus (serietidning)

Från Seriewikin
Version från den 23 januari 2015 kl. 20.57 av Wakuran (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Framsidan till första utgåvan av Linus.
© Linus och Peanuts Worldwide

Linus är en italiensk serietidning, som tagit sitt namn efter figuren i "Snobben". Tidningen grundades av förläggaren Giovanni Gandini för förlaget Milano Libri 1965. Tidningen publicerar flera amerikanska serier som "Snobben", "Dick Tracy" och "Knallhatten", och även inhemska serier som "Valentina" av Guido Crepax.

Tidningen innehåller även en avdelning riktad mot andra kulturella yttringar än serier. Det första numret innehöll exempelvis en intervju med den modernistiska författaren Elio Vittorini, av Umberto Eco, och tidningen skriver ofta om till exempel foto, film, musik och teater. Tidningen publicerar även satir av Altan etc. Under åren har tidningen utvecklats och på sjuttiotalet flyttade det mer vuxna innehållet till Alterlinus, Corto Maltese var också en spinoff-tidning till Linus.

I dag utkommer tidningen månadsvis och publiceras främst strippserier som "Doonesbury", "Monty", "Snobben" och "Get Fuzzy" men även Ralf König och italienska serier som "Pupilla", "Lei si fa i film" och "Marassi".

Tidningen var en stark inspirationskälla för den franska Charlie.

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!