Lista över robotar i serier

Från Seriewikin
Version från den 9 juli 2017 kl. 01.07 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Exempel från amatörserier.)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Demonterad Robot Archie på omslaget till första numret av Albion, tecknat av Dave Gibbons. Copyright DC Comics samt IPC.

En robot är i verkligheten en maskin som kan programmeras att utföra olika uppgifter. Inom science fiction-genren är roboten vanligtvis människoliknande och inte sällan i besittning av (vad som i alla fall förefaller vara) självmedvetande och mänskliga känslor.

Ordet robot kan härledas från det tjeckiska ordet robota som betyder tungt, monotont eller påtvingat arbete. I den gamla österrikiska monarkin (som även omfattade dagens Tjeckien) användes begreppet robot (även på tyska) för det arbete som livegna bönder var tvungna att utföra för den jordägare som de lydde under, något som avskaffades 1848, men ordet levde kvar. Detta ord togs sedan upp av den tjeckiske författaren Karel Čapek i hans verk "R.U.R." från 1920, och spreds därifrån till annan science fiction och till allmänspråket.

En robot som är konstruerad för att efterlikna en människa kallas även android (av grekiskans "andros", man, människa och "-eides", "av samma sort, liknande"). En konstruktion som är delvis människa (eller annan levande varelse) och delvis robot betecknas som en cyborg (ett förkortningsord skapat av det engelska begreppet "cybernetic organism" eller på svenska "cybernetisk organism"; cybernetik är läran om kommunikation, respons och kontroll inom organismer, maskiner eller organisationer). Inom den japanska populärkulturen är det vanligt med jätterobotar som styrs av mänskliga "piloter", s.k. mecha.

En mer människoartad kvinnolik robot kan även kallas gynoid (i analogi med android) eller fembot.

Det finns gott om robotar i seriernas värld. Här listas några av dem.


A

"Astro Boy" ("Tetsuwan-Atom") av Osamu Tezuka. © Tezuka Productions.

B

C

D

E

F

  • Frankensteins Monster, kan beskrivas som en "organisk robot", konstruerad av likdelar istället för mekanik.

G

H

I

J

K

L

M

O

P

R

"Ranxerox" av Tanino Liberatore. Copyright Liberatore.

S

T

Tobor visas för föräldrarna, ur "Tobor", teckning Ulf Jansson. © Magnus Knutsson & Ulf Jansson.

U

V