Skillnad mellan versioner av "Loka Kanarp"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (mall)
m (Biografi)
Rad 73: Rad 73:
 
I ''[[Bang (feministisk tidskrift)|Bang]]'' nr 1/2010 bidrog Kanarp med tre sidor "Odd Girls", en porträttering av några "kvinnliga nördar" ur världshistorien och populärkulturen. Upplägget var liknande "Historiska porträtt"-serien, men snarare en illustrerad text än en serie.
 
I ''[[Bang (feministisk tidskrift)|Bang]]'' nr 1/2010 bidrog Kanarp med tre sidor "Odd Girls", en porträttering av några "kvinnliga nördar" ur världshistorien och populärkulturen. Upplägget var liknande "Historiska porträtt"-serien, men snarare en illustrerad text än en serie.
  
I ''[[Hjälp (serietidning)|Hjälp]]'' 6/2008 samarbetade Loka Kanarp för första gången professionellt med sin sambo (numera make) [[Carl-Michael Edenborg]]. Han skrev manus till och hon tecknade den [[erotisk]]a serienovellen "Fyndet" (senare även publicerad i ''[[babian.se]]'' och "[[From the Shadow of the Northern Lights]]" 2). Samarbetet har sedermera fortsatt då de båda gett sig i kast med [[skräck]]genren – den första av deras skräckhistorier som tecknades var "Bortbytingen". Deras gemensamma grafiska skräckroman "[[Hungerhuset]]" gavs ut hösten 2011 av Kolik.  
+
I ''[[Hjälp (serietidning)|Hjälp]]'' 6/2008 samarbetade Loka Kanarp för första gången professionellt med sin sambo (numera exmake) [[Carl-Michael Edenborg]]. Han skrev manus till och hon tecknade den [[erotisk]]a serienovellen "Fyndet" (senare även publicerad i ''[[babian.se]]'' och "[[From the Shadow of the Northern Lights]]" 2). Samarbetet fortsatte senare då de båda gav sig i kast med [[skräck]]genren – den första av deras skräckhistorier som tecknades var "Bortbytingen". Deras gemensamma grafiska skräckroman "[[Hungerhuset]]" gavs ut hösten 2011 av Kolik.
  
 
==Förlagsarbete==
 
==Förlagsarbete==

Versionen från 3 december 2015 kl. 14.06

SERIESKAPARE
Loka Kanarp
Loka Kanarp
Loka Kanarp på releasefesten för
"Pärlor & Patroner" på Hallongrottan 2009-09-11
© Steamboat Willie
Född:∗ 1983-04-01 (37 år)

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Grupp(er):Dotterbolaget
Studio(r):Lucky Death Comics
Serier i urval
"Historiska porträtt"
"Pärlor & Patroner"
"Hungerhuset"
Webblänkar
[Loka Kanarp (officiell blogg)]
Cigarett nr 7 (2007) Omslagsteckning av Loka Kanarp © Kolik förlag.
Ur "Fyndet" av Carl-Michael Edenborg och Loka Kanarp i Hjälp nr 6/2008. © upphovspersonerna.
"Hungerhuset" av Loka Kanarp och Carl-Michael Edenborg 2011. Omslagsbild av Kanarp. © Kanarp/Edenborg/Kolik förlag.

Loka Viola Marguerite Kanarp, svensk serieskapare, illustratör och förläggare född 1 april 1983. Utbildad på Serieskolan i Malmö. Kanarp har företrädesvis tecknat vardagsrealistiska, historiska och självbiografiska serier, men har på senare tid gett sig på genrer som erotik och skräck. Hon har gett ut ett antal egna fanzin, publicerats i tidningar som Galago, C'est Bon Anthology, Hjälp, Ordfront och Bang, samt serieantologier som "Allt för konsten" och engelskspråkiga "From the Shadow of the Northern Lights".

Albumdebuten kom 2006 på Kartago med titeln "Till mina vänner och ovänner". Hennes serie "Historiska porträtt" har gästat ett flertal tidningar och samlades 2009 i albumet "Pärlor & Patroner".

Biografi

Loka Kanarp introducerades för seriernas värld av sin mamma som läste serier för sina döttrar när de var små; serier i Kalle Anka & C:o, Bamse, Kamratposten och Cecilia Torudds album. Som barn föredrog Loka Kalle Anka framför Bamse, eftersom "det var mycket mer liv och folk ramlade".[1]

Under gymnasietiden började hon att teckna egna serier och ge ut sina egna fanzin, däribland Serier av Loka. Utbildning fick hon på Serieskolan i Malmö. Tillsammans med Kim W Andersson bildade hon serieprojektet/fanzinförlaget Lucky Death Comics.

Professionell publicering följde bland annat i Galago och "Allt för konsten 5". 2005 gick hon in som delägare och förläggare i det nystartade serieförlaget Kolik förlag.

Kanarps albumdebut kom 2006 på Kartago förlag med "Till mina vänner och ovänner", en samling vardagsrealistiska och självbiografiska serienoveller.

2007 startade hon sin mest framgångsrika serie "Historiska porträtt", en serie kortfattade (fyra rutor per serie) historiska porträtt av kända kvinnor; goda, onda, mänskliga och historiskt intressanta kvinnor såsom Josephine Baker, Coco Chanel, Drottning Kristina, Imelda Marcos och Alva Myrdal. En av utgångspunkterna var att hon ville göra en strippserie för att kunna bli publicerad i dagstidningar och nå en större publik, samtidigt som hon fick kombinera flera av sina intressen, som historia och feminism.[1] Stripparna karakteriseras av en konstaterande ton och en torr, lätt ironisk humor – det feministiska budskapet är tydligt men framförs inte med någon "plakatpolitik". Serien har bl.a. gästat Ordfront, Arbetarbladet, Borås Tidning, Kristianstadsbladet och Norra Västerbotten. Sexton av avsnitten samlades i fanzinet 16 kvinnor, utgivet av Lucky Death Comics 2008. Sextio avsnitt blev sedermera till serieboken "Pärlor & Patroner – 60 historiska kvinnoporträtt", som gavs ut 2009 av Kolik förlag och fick ett gott mottagande hos recensenter i svensk press. En utställning baserad på boken har visats på flera håll i Sverige.

I Bang nr 1/2010 bidrog Kanarp med tre sidor "Odd Girls", en porträttering av några "kvinnliga nördar" ur världshistorien och populärkulturen. Upplägget var liknande "Historiska porträtt"-serien, men snarare en illustrerad text än en serie.

I Hjälp 6/2008 samarbetade Loka Kanarp för första gången professionellt med sin sambo (numera exmake) Carl-Michael Edenborg. Han skrev manus till och hon tecknade den erotiska serienovellen "Fyndet" (senare även publicerad i babian.se och "From the Shadow of the Northern Lights" 2). Samarbetet fortsatte senare då de båda gav sig i kast med skräckgenren – den första av deras skräckhistorier som tecknades var "Bortbytingen". Deras gemensamma grafiska skräckroman "Hungerhuset" gavs ut hösten 2011 av Kolik.

Förlagsarbete

Kanarp började tidigt samarbeta med Kim W Andersson med serieprojektet/fanzinförlaget Lucky Death Comics. Från 2005 är hon förläggare på och delägare i Kolik förlag. På Kolik har hon bland annat arbetat som redaktör för den svenska utgåvan av Nancy Peñas "Katten och kimonon" (2010).

Hon har även varit aktiv i det feministiska serienätverket Dotterbolaget.

Publicerade serier (urval)

Fanzin

Medverkan i dagspress

Tidskrifter och veckopress

Medverkan i serietidningar

Seriealbum

Medverkan i serieantologier

Utställningar

  • Kanarp ställde ut på Café Edenborg i Stockholm under februari 2008.
  • En utställning baserad på albumet "Pärlor & Patroner" har visats på flera ställen, bland annat på Loftet i Hedmanska Gården i Malmö den 30 oktober–1 november 2009, på Socialistiskt Forum i ABF-huset i Stockholm den 28 november 2009, samt i Kulturhuset i Stockholm 18 februari–25 april 2010 (under namnet "Från salong till barrikad").

Priser och utmärkelser

  • Vann Grand Prix i Nordiska Serienovelltävlingen i Kemi 2005.
  • Kommunals Kulturpris hedersomnämnade (50.000 kronor) 2010.
  • Svenska Serieakademins diplom 2010

Kuriosa

  • Loka Kanarp är gift med förläggaren Carl-Michael Edenborg sedan maj 2010.
  • Farfadern tog efternamnet Kanarp efter "någon ort i Skåne eller Småland". Hennes tre förnamn är alla tagna från blommor.[1]
  • Bland förebilderna och favoriterna kan nämnas Mary Blair som designade figurer och miljöer till Disneys "Askungen" och "Alice i Underlandet", samt tjeckiske Miroslav Sasek som illustrerade faktaböcker för barn på 1960-talet.[1]

Mer om Loka Kanarp

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter