Skillnad mellan versioner av "Mall:Utvald"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
(2 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Bubbla.png|frame|right|En typisk '''pratbubbla'''.]]
[[Bild:Mark of Zorro.jpg|thumb|Filmaffishen till 1920 års "The Mark of Zorro" med Douglas Fairbanks.]]
'''Pratbubblan''' är en grafisk konvention som används i [[tecknade serier]] och [[skämtteckningar]] för att återge en seriefigurs tal eller tankar. Pratbubblan förmedlar replikerna i serien och består oftast av en vit oval fylld med text som har en pil som pekar tillbaka på talaren. Ibland kan även bilder och symboler få representera vissa ljud eller exempelvis svordomar.  
'''"Zorro"''' är en amerikansk maskerad [[pulp]]hjälte skapad av [[Johnston McCulley]] för romanen "The Curse of Capistrano" 1919. Efter framgångarna med filmadaptionen "The Mark of Zorro" från 1920 återvände McCulley till figuren och skrev en mängd ytterligare romaner och noveller ända till sin död 1958. Därefter har andra författare skrivit ytterligare romaner – bland de mest namnkunniga märks Isabel Allende.


Pratbubblan är ett viktigt inslag i en tecknad serie, men därmed inte sagt att serier tvunget måste ha pratbubblor. Det finns även [[pantomimserier]] som klarar sig bra på att låta enbart bilderna tala och i vissa serier återges replikerna i berättad text utanför själva serierutan eller i [[textplatta|textplattor]].  
Utöver prosa och spelfilm har Zorro bland annat även tolkats i tv-serier, radioserier, animationer, teaterpjäser, operor, musikaler, leksaker, rollspel, tv-spel – och tecknade serier. Som serie har "Zorro" förekommit i flera olika versioner, varav den baserad på [[Walt Disney Productions]] [[Disneyserier baserade på spelfilm|otecknade tv-serie]] blivit mest omfångsrik, men även såväl [[Don McGregor]] som [[Matt Wagner]] har gett upphov till omfattande produktioner.


*[[Pratbubbla|Läs mer om Pratbubblan]]
*[[Zorro|Läs mer om Zorro]]
<br>
<br>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>

Nuvarande version från 27 december 2021 kl. 11.58

Filmaffishen till 1920 års "The Mark of Zorro" med Douglas Fairbanks.

"Zorro" är en amerikansk maskerad pulphjälte skapad av Johnston McCulley för romanen "The Curse of Capistrano" 1919. Efter framgångarna med filmadaptionen "The Mark of Zorro" från 1920 återvände McCulley till figuren och skrev en mängd ytterligare romaner och noveller ända till sin död 1958. Därefter har andra författare skrivit ytterligare romaner – bland de mest namnkunniga märks Isabel Allende.

Utöver prosa och spelfilm har Zorro bland annat även tolkats i tv-serier, radioserier, animationer, teaterpjäser, operor, musikaler, leksaker, rollspel, tv-spel – och tecknade serier. Som serie har "Zorro" förekommit i flera olika versioner, varav den baserad på Walt Disney Productions otecknade tv-serie blivit mest omfångsrik, men även såväl Don McGregor som Matt Wagner har gett upphov till omfattande produktioner.