Marvel Comics

Från Seriewikin
Version från den 27 februari 2007 kl. 09.51 av Mason (diskussion | bidrag) (marvelserier i Sverige)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Minilogo.gif Den här artikeln är utsedd till månadens samarbete. Hjälp till att utveckla och komplettera artikeln före månadens slut.
Några av de många figurerna i Marvels universum. Promobild för "Civil War", tecknad av Steve McNiven. © Marvel Comics.

Marvel Comics är USA:s största serietidningsförlag, huvudsakligen inriktat på superhjältar. Dagens framgångar vilar alltjämt på de figurer som Stan Lee, Jack Kirby med flera skapade redan på 1960-talet: Spider-Man, Hulk, Fantastic Four, X-Men och Avengers.

I skrivande stund (2007) heter Marvels chefredaktör Joe Quesada.


Historik

Föregångarna

Flera av de seriefigurer som idag ingår i Marvels superhjälteuniversum utgavs av det moderna förlagets föregångare Timely Comics och Atlas Comics.

Timely Comics

Huvudartikel: Timely Comics

Martin Goodman utgav under 1930-talet så kallad pulp fiction, billiga kioskromaner som science fiction-titeln Marvel Science Stories (senare även känd som Marvel Tales och Marvel Stories). Pulpbranschen var dock på nedgång efter andra världskriget och på förslag av försäljaren Frank Torpey gav sig Goodman in i seriebranschen med förlaget Timely Comics 1939. Den första tidningen från Timely var Marvel Comics nr 1 (oktober 1939) innehöll "Human Torch" av Bill Everett, "Sub-Mariner" av Carl Burgos, "Kazar" av Ben Thompson, "The Masked Raider" av Al Anders och "The Angel" av Paul Gustavson.

Eftersom första numret av Marvel Comics sålde äver 80 000 exemplar anställde Goodman raskt serieskapare och redaktörer och utökade utgivningen. Bland de nyanställda fanns Joe Simon, Jack Kirby, Syd Shores, Mike Sekowsky och 16-årige släktingen Stan Lee. Bland de nya serierna fanns superhjältarna "Captain America", "Miss America", "Whizzer" och "Vision", men förlaget hade även en humorutgivning med bland annat "Mighty Mouse", "Powerhouse Pepper" och "Millie the Model". Efterhand utökade man med fler genrer: skräck-, västern-, romantik-, krigs- och kriminalhistorier. De amerikanska seriernas tidiga popularitet har i efterhand kallats Golden Age-eran.

Runt 1950 hade seriernas popularitet börjat mattas av. De flesta av Timelys titlar lades ner kvarvarande titlar med de välkända seriefigurerna gavs från och med 1951 ut av Atlas Comics, Goodmans distributionsföretag.

Atlas Comics

Huvudartikel: Atlas Comics

Efter andra världskrigets slut minskade serietidningsförsäljningen drastiskt i USA och särskilt superhjälten tappade dragningskraft. Endast ett fåtal superhjältar, som konkurrenten DC Comics' Superman, Batman och Wonder Woman, fortsatte att publiceras. I övrigt sökte sig serietidningsförlagen i huvudsak till nya marker.

Namnet Timely Comics slutade att användas i och med sista numret av Captain America's Weird Tales (tidigare Captain America Comics) i februari 1950 (nr 75). Andra tidigare storsäljare, som Marvel Mystery Comics och Sub-Mariner Comics hade då redan slutat publiceras.

Goodman började använda sitt distributionsföretag Atlas Comics som förlagsnamn och logotyp för serieutgivningen från och med de serietidningar som hade omslagsdatumet november 1951. I samma veva började nya genrer publiceras i serieform, framför allt sådana som populariserats av de samtida biograffilmerna och det växande mediet televisionen – westerns, science fiction, romantik- och humorserier. Under den här tiden skapades figurer som västernhjälten Rawhide Kid.

I mitten av 50-talet lade Goodman över distributionen på American News Company, som närmast hade monopol på serietidningsdistributionen under den här perioden. En rättstvist med förödande utgång gjorde att detta bolag lade ner sin verksamhet 1956.

Förändring var i faggorna för förlaget Atlas. Den sista tidning som trycktes med den klassiska Atlas-loggan var Dippy Duck nr 1 (1957). Patsy Walker nr 73, som kom samma månad, var den första Atlas-utgivna tidningen utan nämnda logotype. Ett nytt förlagsnamn skulle däremot dröja några år.

Tidiga Marvel Comics

Marvel Comics logotyp. Copyright Marvel Comics.

Den första tidningen som officiellt utgavs av Marvel Comics var Amazing Adventures nr 3, omslagsmärkt augusti 1961 (men publicerad i maj).

Vid den här tidpunkten började Goodman satsa alltmer på science fiction- och skräckserier, vanligtvis med monstertema. Tidningar med titlar som Strange Worlds, Journey into Mystery, World of Fantasy, Strange Tales, Tales of Suspense och Tales to Astonish blev Marvels stora satsning. Jättemonster såsom Fin Fang Foom och den förste Hulk blev något av ett signum för den unge manusförfattaren Stan Lee och tecknarveteranen Jack Kirby.

Humor- och romantiktidningar med unga kvinnor som målgrupp blev en annan, om än kortvarig storsäljare under den här tiden. Bland dem kan nämnas Kathy och Linda Carter, Student Nurse.

Superhjälteserierna var emellertid på väg tillbaka. Det var dock inte Marvel som skulle gå i bräschen för deras förnyade popularitet, utan konkurrenten DC Comics. I serietidningen Showcase nr 4 (1956) gjorde den uppdaterade Flash (Blixten) sin bejublade debut, och fick snart en mängd stormpopulära efterföljare som Green Lantern, Hawkman och Justice League of America. "The Silver Age of Comics" hade inletts.

Marvel dröjde något längre med sina förnyade superhjältar, men när de väl dök upp var det fråga om en förnyelse som inte skådats tidigare i genrens historia.

Stan Lees Marvel

Omslaget till första numret av Fantastic Four nr 1, 1961, tecknat av Jack Kirby. Copyright Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

1970-tal

1980-tal

1990-tal

2000-tal

Underetiketter

Under åren har Marvel haft ett antal underetiketter. Det rör sig om allt från separata förlag till gemensamma logotyper för ett antal serietidningar med tematiskt liknande innehåll.

Marvelserier i Sverige

Den första marveltidningen i Sverige var Demonen och gavs ut av Centerförlaget (1966-1969). Den innehöll serier med Daredevil. Williams gav ut tidningarna Marvel-serien, som innehöll Spindelmannen (1967-1970), och Fantastiska Fyran (1967-1969). 1974 började Red Clown ge ut Marvel i Sverige, men deras försök blev dock kortvarigt och redan efter ett år lades Varulven och Hulk ner. Tidningarna Mästaren på karate och Spindelmannen klarade sig i två år. 1978 startade förlaget Atlantic sin utgivningen med ett flertal Marveltitlar. Kvaliteten på översättningarna var dock bristfällig och tidningarna gavs inte heller ut i någon kronologisk ordning. I slutet av 1984 övertog Semic Press de svenska rättigheterna för Marvels serier och förlade då dessa till dotterbolaget Satellitförlaget. Samtidigt startade Marvelklubben. 1997 såldes Marvel-licensen till Egmont. Från 2007 innehas licensen för svensk Marvel-utgivning av Schibsted.


Artiklar i Bild & Bubbla

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!