Mr. Monster

Från Seriewikin
Version från den 24 augusti 2009 kl. 08.54 av OlaHe (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mr. Monster, monsterjägare som skapades av Fred Kelly på 40-talet och som Michael T. Gilbert dammade av och gjorde om på 80-talet.


Kanadensiska tidningen Super Duper Comics nummer 3, första och enda numret. © 1947 F.E. Howard Publications.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Doc Stearne, Mr. Monster (I)

Fred Kellys Mr. Monster startade som "Doc Stearne" och var en serie om en typisk äventyrare med hårda nävar, modellerad efter pulphjälten Doc Savage. Serien skapades för det kanadensiska förlaget Bell Features tidning Wow Comics, närmare bestämt nummer 26. Serien bytte namn till "Mr. Monster" i Triumph Comics nummer 31, sista framträdandet på Bell. Serietiteln såldes senare till förlaget F.E. Howard Publications som publicerade det enda kända äventyret med Stearne i full uniform som Mr. Monster, Super Duper Comics nummer 3 (1947).

Handling

Psykiatern Dr. Jim Stearne är en äventyrare som slåss mot stenåldersfolk, kamikazejapaner och andra typiska motståndare för en äventyrare på 40-talet. Till sin hjälp har han Professor Edwin Gale och dennes dotter Gloria. Efter att Stearne stött på en man som påstod att hans fru återuppväckts från det döda (Triumph Comics nummer 31) studerar Stearne det ockulta och bestämmer sig för att bli monsterjägare. Han får smeknamnet Mr. Monster av sina psykiaterkollegor och skaffar en uniform bestående av ringbrynja med huva, glasögon (modell svetsare), kraghandskar, stövlar och pistolbälte, med tillhörande två pistoler, och beger sig ut för att jaga monster.

Doc Stearn, Mr Monster (II)

Doc Stearn... Mr. Monster (Ecplipse) nummer 1, januari 1985. © 1985 Eclipse.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

När Michael T. Gilbert blev ombedd av Dave ScroggyPacific Comics att skapa en ny serie för deras nya tidning, Vanguard Illustrated, bestämde han sig för att uppdatera Kellys "Mr. Monster". Serien debuterade i Vanguard Illustrated nummer 7, men då titeln lades ned så blev det ingen fortsättning för serien på Pacific Comics. Sedan dess har serien dykt upp på en rad förlag som: Atomeka Press, Caliber Comics, Dark Horse Comics, Eclipse Enterprises, Fantagraphics Books, Image Comics och Tundra Publications. Mr. Monster är för närvarande rapporterad att deltaga i crossovern "War of the Independents" (planerad till 2008 men nu uppenbart försenad).[1]

Handling

I denna versionen är Mr. Monster en titel som har gått i arv, generation efter generation sedan urminnes tider. Senaste innehavaren av titeln är Jims son Dr. Strongfort S. Stearn, världsledande expert på det ockulta, som med hjälp av Kelly Friday (döpt till Fred Kellys ära) och en hel hög med vapen gör sitt bästa för att rensa världen från monster av alla de slag.

Källor

Fotnoter