Plan 714 till Sydney

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Omslaget till "Plan 714 till Sydney". © Hergé och Carlsen Comics
Professor Kalkyl ur "Plan 714 till Sydney". © Hergé

Plan 714 till Sydney (Vol 714 pour Sydney i original) är nummer tjugotvå i en serie av klassiska seriealbum skrivna och illustrerade av den belgiske serieskaparen Hergé, vars huvudperson är den unge reportern "Tintin".

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i serietidningen Tintin 1966–67 och samlades i albumform 1968.

Serien

  • Lazlo Carreidas är modellerad på Marcel Dassault, den store industrialisten som aldrig skrattade. Själva namnet kommer från franskans carré d'as (=fyrtal i ess).
  • Mik Ezdanitoff är modellerad efter ufologen Jacques Bergier och namnet kommer av brysseldialektens Is dat niet tof (=Är det inte toppen).


Publicering

  • Publicerades ursprungligen som följetong i Tintin nr 39 (27 september 1966) till Tintin nr 48 (28 november 1967), 62 helsidesplanscher, fyrstripp i färg. Färgalbumet kom ut på Casterman 1968 (62 sidor).
  • Publicerades ursprungligen i Sverige i färgalbum från Carlsen/If 1969 i översättning av legendariska Karin och Allan B. Janzon.
  • Gavs ut 2005 med ny numrering och ny och omarbetad översättning av Björn WahlbergCarlsen Comics.

Synopsis

Under en resa till Sydney får Tintin, kapten Haddock och Professor Kalkyl lift av en mångmiljardär, den ständigt sure Laszlo Carreidas (vars flygplan körs av Piotr Szut, piloten från "Koks i lasten"). Men olyckligtvis tänker ett gäng skurkar kidnappa Carreidas för att stjäla hans pengar, och de tvingar ner planet på en ö. Snart visar det sig vem som ligger bakom alltihop: Roberto Rastapopoulos.

föregående
Castafiores juveler
Album nr 22 i serien "Tintin"
Plan 714 till Sydney
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1966–1967
nästa
Tintin hos gerillan