Sad Sack

Från Seriewikin
Version från den 15 maj 2006 kl. 21.57 av OlaHe (diskussion | bidrag) (fler svenska namn)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Sad Sack" (även känd som "Egon", "Basse" eller "Vilsne Viktor" på svenska), amerikansk humorserie om en misslyckad militär, skapad av George Baker 1941.

Urprungligen publicerades serien i veckomagasin som Life och i militärtidningar, vilket innebar att serien inte behövde vara så barnvänlig som de amerikanska serier som publicerades i dagspress och serietidningar under den här tiden. I "Sad Sack" fanns antydan till sexualitet och andra för amerikanska seriefigurer ovanliga aktiviteter.

Efter andra världskrigets slut gavs "Sad Sack" ut i serietidningsversion av Harvey Comics och i dagsstrippversion av Bell Syndicate. Här blev figuren inte lika populär som under kriget, dels beroende på mer barnvänliga historier, dels beroende på att Sack för en tid lämnade sin ursprungliga miljö, militärlivet.

En filmversion av serien kom 1957 och hade Jerry Lewis i titelrollen. Figuren har även förekommit i animerade filmer från Famous Studios.

I Sverige har serien bland annat publicerats i tidningarna Höken och Hoppy (under namnet "Egon"), Seriemagasinet (som "Vilsne Viktor") samt i 47:an Löken (kallad "Basse").